Д-р Анета Попиванова е педиатър-неонатолог, председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, зам. председател на Националния комитет по кърмене. Началник отделение „Физиологично” в Клиника по неонатология при УАГБ „Майчин дом”

 

- Д-р Попиванова, какви са предимствата на майчината кърма пред адаптираното мляко?- Кърменето е естественият начин за хранене на бебето. Така са се хранили бебетата откакто свят светува и откакто има хора. Адаптираните млека или млеката за кърмачета, както сега се наричат, влизат в широка употреба от началото на миналия век. Те са създадени на базата на кравето мляко. От момента на създаването си до сега, производителите им се опитват непрекъснато да  доближат състава им до състава на майчината кърма. Майчината кърма е златният стандарт. Млеката за кърмачета имитират нейния състав. Майчината кърма е "жива течност", променяща състава си с израстването и развитието на бебето, за да отговори на непрекъснато променящите се нужди от хранителни вещества, имуноглобулини, растежни фактори, витамини на бързо развиващия се детски организъм.


Колкото повече проучвания се правят за самия акт на кърменето и за състава на кърмата, толкова повече се разкриват уникалните особености на майчиното мляко и огромните преимущества, които носи кърменето. Всеизвестно за всички е, че кърмените деца са много по-здрави, те много по-рядко боледуват от най-честите детски заболявания като възпаления на ушите, пневмонии, бъбречни инфекции. Те много по-лесно понасят имунизациите и изграждат много по-стабилен имунитет след тях.При тях е намален и рискът за развитие на алергични заболявания. Това са най-непосредствените преимущества, които се проявяват в ранното детство.


В по-късна възраст кърмените деца по-рядко развиват детски диабет.  Намалява и рискът от развитие на някои злокачествени заболявания, те са с по-малък шанс да развият затлъстяване в по-късна възраст.


- Какви са рисковете за здравето на детето, ако веднага след раждането се наложи да е хранено с млека за кърмачета?


- То не получава всички ползи, които носи кърмата. Пак обръщам внимание, кърмата е "жива течност"! Особено коластрата съдържа изключително много готови антитела, клетки, растежни фактори – това е живата компонента на кърмата, която никое мляко за кърмачета няма и няма как да има.


Първата кърма, отделяща се от гърдите на майката непосредствено след раждането, коластрата, е изключително ценна. Нейното количество е много малко – по 1-2 чаени лъжички на кърмене, но тя помага на бебето да се приспособи към този изключително странен, нов, много богат на инфекциозни агенти свят, в който то попада веднага след раждането. Ако майката и бебето не са отделени в първите часове след раждането и бебето се постави на гърдата и му се даде възможност да засуче, то ще поеме тази изключително ценна коластра. Често се казва, че това е първата имунизация на бебето.  

 

Белтъчините, въглехидратите, клетките, антителата и специфичните имуноглобулини в кърмата "тапицират", покриват със защитна пелена лигавицата на храносмилателната и дихателната система и не позволяват на навлизането на чужди инфекциозни агенти от околната среда. По този начин по един съвършен начин се защитава незрелият детски организъм.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Растежните фактори в кърмата спомагат съзряването на незрялата храносмилателната система на новороденото и така улесняват процеса на смилане и всмукване на хранителните вещества. Някои от факторите в кърмата спомагат смилането на определени компоненти от храната в храносмилателния тракт на бебето, като се активират в определен момент, в който тя се придвижи в него.


- Съществуват ли ползи от кърменето и от страна на майката?


За майката кърменето също носи преимущества и в краткосрочен, и в дългосрочен план.


Хормоните, които са отговорни за изтичането на млякото от гърдата влияят върху съкращаването на мускулатурата на матката след раждането, а това е важно за спиране на кръвотеченията след раждане. По този начин се профилактира развитието на анемия при майката. Колкото по-голяма е общата продължителност на кърменето през целия живот на жената, толкова по-ясно са изразени неговите благоприятни въздействия върху здравето й. Намалява се рискът от развитие на рак на гърдата и яйчниците и от развитие на остеопороза в по-късна възраст. Не на последно място в процеса на кърменето между майката и бебето се създава една изключително силна емоционална връзка. Този чест контакт между майката и бебето позволява изграждането на един много по-хармоничен тип нервна система у него и оформянето на връзки в мозъка, които благоприятстват изграждането на един много по-уравновесен, по-спокоен характер, с много по-добра адаптивност към външните дразнители.


Здравите, рядко боледуващи кърмени деца създават една много по-спокойна атмосфера в семейството. Те изискват много по-малко разходи, много по-малко пари се дават за млека за кърмачета, шишета, биберони, стерилизатори и т. н., включително и много по-малко за медикаменти. Има проучвания, че коефициентът на интелигентност (IQ) е по-висок при децата, които са били кърмени, отколкото при децата, хранени с млека за кърмачета.


От друга страна по-малкото заболявания означават по-малко отсъствия от работа, което не е без значение, особено когато една майка трябва да се върне по-рано на работа. Тя би могла да продължи да кърми своето дете или да изцежда своята кърма и да я оставя, за да може детето й да се храни по възможно най-естествения и полезен за него начин. Самият процес на кърмене благоприятства развитието на оралната мускулатура и намалява риска от развитие на лоша захапка в по-късна възраст. Това никак не е малко.