Ботулизъм е сериозно състояние на организма, развило се в следствие на хранително отравяне.


Наблюдава се след консумация на сурови, недобре приготвени продукти и при домашно консервиране, когато храната не е преминала през достатъчно висока температура.

Заболяването се дължи на инфекция с бактерията Clostridium botulinum и по-рядко на C. butyricum и C. baratii, която може да се съдържа в храната. Бактерията отделя ботулинов токсин, който е невротоксичен и причинява парализа.


Наличието на бактерията в храната не може да се разпознае по мирис или промяна на качествата й.

Ботулизмът е рядко срещан. Най-често засегнати са кърмачета, като предполагаемата причина, според експертите, се крие в тяхната все още недоразвита храносмилателна и имунна система. Случаи на ботулизъм при тях се отчитат най-вече след консумация на мед до навършване на 1 година, което е основателна причина този хранителен продукт да не се предлага на деца в тази най-крехка възраст. Медът често съдържа, макар и малко количество спори на ботулиновата бактерия, които по принцип са унищожавани и извеждани от зрелия организъм, но са опасни за бебето.


Сама по себе си Clostridium botulinum не е опасна. Опасни са веществата, които отделя. Това са 7 вида невротоксини – означени от A-G. Статистическите данни показват, че видовете А, В и Е, по-рядко F, водят до състояние на парализа при хората. Останалите вредят на животни и птици.

Независимо от вида на опасния за човека невротоксин, се проявяват едни и същи симптоми. Заболяването не се предава от човек на човек.


За първи път опасната бактерия е изолирана през 1895 г., въпреки че случаи на заболяването са разпознати и наименованието й е поставено по-рано. Бутолиновият токсин е открит през 1944 г. Малко по-късно е изучено как действа – той блокира предаването на нервно-мускулните импулси като спира отделянето на ацетилхолин от аксона на нервните клетки. Ботулиновият токсин е една от най-отровните субстанции, използвана е дори в биологично оръжие. В същото време обаче се прилага успешно и при лечението на някои състояния. Токсинът например е използван за лечение на страбизъм. Днес веществото е познато под наименованието ботокс, който освен в естетичната хирургия за изглаждане на бръчки, се използва и с терапевтична цел при мигрена, хронична мускулна болка...

По-малко от 1 нанограм на килограм от ботулиновия невротоксин може да бъде фатален. Експерти казват, че 1 грам от веществото може да убие 1 милион души. Именно поради тези си качества то е използвано и при терористични актове.


Всички форми на ботулизъм – отравяне чрез храна, инфектиране на рани и ботулизъм при кърмачето - са животозастрашаващи и налагат спешна медицинска помощ. За най-опасен се смята вариантът, в който токсинът се намира в храната, тъй като крие риск от покосяване на много хора. Ето защо в случаите на ботулизъм държавните власти са задължени да открият източника на заразяване и унищожат заплахата.


Как действа ботулиновият невротоксин?
Невротоксинът парализира нервите, което води до невъзможност на мускулите да се свиват. Това се случва след като невротоксинът покосява неврона и възпрепятства отделянето на ацетилхолин от най-дългия й израстък, благодарение на който по принцип се стимулира свиването на мускулите. Въздействието на невротоксина е постоянно, освен ако нервната клетка не образува нов аксон. Това е причината, поради която веществото се използва в естетичната медицина и поради която се налага периодично подновяване на процедурите за подмладяване.


Иначе ботулиновата бактерия нормално се съдържа в почвата, тя и спорите й се сравнително устойчиви.


Симптомите на натравяне с ботулинов токсин се появяват 18-39 часа след консумация на заразена храна, въпреки че са докладвани случаи след 6 часа най-рано и 10 дни най-късно.


Симптомите обичайно включват двойно виждане, отпуснати клепачи, нарушен говор, затруднено преглъщане, суха уста и мускулна слабост. Възможна е констипация. При преглед от лекаря се установява липса на нормални рефлекси на тялото.


При кърмачето се отчита летаргия, слабост, вяло хранене, немощен слаб плач и слаб мускулен тонус. Констипацията при кърмачето е един от първите симптоми.


При липса на лечение симптомите прогресират и обхващат цялото тяло – парализират се ръцете, краката, трупа и мускулите на дишането.


За поставяне на диагнозата се предприема изследване на кръв или фецес за наличието на токсина.


При ранно поставяне на диагнозата има шанс за излекуване. Прилага се антитоксин, който блокира действието на опасното вещество в кръвта. При кърмачетата се прилага лечение с имуно глобулини по специална програма. Ефектът от лечението се наблюдава след седмици.


Как да се предпазим?

  • Избягвайте консервираната домашно приготвена храна или спазвайте необходимите санитаро-хигиенни правила при приготвянето й.
  • Не давайте на децата до 1 година мед.
  • Спазването на лична хигиена от най-малка възраст при децата е задължително – миене на ръцете след излизане и преди хранене.