Сукането е изключително важен рефлекс за новородените, защото осигурява храненето и оцеляването от първия ден живот. Има редица позитивни ефекти, като намалява нивото на стреса, понижава сърдечната честота и артериалното налягане. Сукателният рефлекс се появява, още когато бебето е в утробата на майката. То започва да се упражнява, като суче своите пръсти още преди да се роди, понеже формата и стените на матката спомагат да се насочат ръчичките към устата. За новородените е трудно да засучат собствените си пръсти понеже все още имат незряла координация на крайниците.

 

Като се има предвид, че новороденото се храни от 8 до 12 пъти на ден, нутритивното сукане е жизнено важно. Сукането, при което бебето не получава хранителни вещества, също има своята роля, като го успокоява и помага да се справи с околните стресови фактори. 


 

Употребата на биберони при децата на естествено хранене:

  • Избягвайте ги в първите седмици, докато се отрегулира напълно кърменето. Възможно е да доведат до скъсяване на времето за кърмене. Изчаквайте или давайте поне 90 минути след последното кърмене. 
  • Необходими са при определени обстоятелства (излагане на медикаменти в пренаталния период, недоносеност, близнаци). Важно е да се употребяват умерено. 
  • Кърмачетата предпочитат биберони с овална форма, тъй като са най-близки до анатомичната форма на зърното.
  • След първите седмици, може да използвате залъгалки в извънредни случаи, като непрестанен плач, по време на път, поради колики и ако е нахранено.

За децата, които се хранят с бутилка, няма ограничения в употребата на биберони още от раждането. 

 

Ако се налага да комбинирате кърменето с хранене с шише, обърнете внимание на характеристиките на биберона - трябва да бъде с ограничен поток. При този тип, млякото изтича само под въздействие на сукателни движения. Може да проверите, като обърнете биберона наобратно – съдържанието не трябва да изтича спонтанно. 


Бибероните с по-голям поток, може да накарат бебето да откаже гърдата. 


Трябва да проверявате всички биберони и протектори преди да ги предложите на кърмачето, тъй като при някои фирми, дори да са описани на опаковките, при употреба има разлика.

 

Проблемите с кърменето могат да бъдат както от страна на майката (раздразнени зърна, особена анатомична форма или размер, свръхобилна лактация и др.), така и от страна на кърмачето.

 

При някои новородени се установява къс френулум

Френулумът представлява анатомична особеност, при която езика не може да покрие долния венец и обикновено има ограничена подвижност или отклонение в някоя посока.


Тогава езикът има сърцевиден връх, най-ясно се наблюдава при опити да го изпъне, което е съпроводено с плач.


Около 5% от новородените имат вродена анкилоглосия, като състоянието може да има наследстваен характер.


При 25% от децата с този проблем, има нарушения в храненето! Задължително трябва предварителна оценка, преди да се пристъпи към френулумтомия. Процедурата се извършва от специалисти, с локална упойка, като може да се захрани почти веднага след това.


Възможно е състоянието да доведе до известни късни говорни затруднения. Американската асоциация за лингвистика и слух препоръчва, оценката да се извършва след 4-годишна възраст.


С израстването се променя анатомичната структура на устна кухина, включително и френулума.

 

 Консултирайте се планово с педиатър, ако забележите, че:

  • Езикът на бебето има сърцевидна форма;
  • Трудно се подава при плач;
  • Изпитвате болка, когато захапе зърното;
  • Кърмачето често пуска зърното; 
  • Издава шумни звуци, задавя се или плаче по време на хранене; 
  • Вие сте напрегната, кърменето е неефективно. 

Междувременно, продължете да изцеждате редовно кърмата, докато се оцени и разреши проблемът.