Организмът на бебето е податлив на тежки заболявания и хранителни отравяния. Повръщане и разстройство при бебето протичат много тежко и могат да настъпят сериозни усложнения. За това при приготвянето на храната за бебето трябва да се спазват някои правила.

 

Уверете се, че ръцете ви са чисти преди да започнете да приготвяте храната на бебето както и преди да започнете да го храните. Винаги измивайте ръцете и на детето преди хранене. То проявява любопитство – пипа храната и после си лапа ръчичките. За това е важно те да са чисти.


 

Докато готвите. Поне в първите месеци на захранването, обособете отделни прибори, съдове, дъски за рязане и т.н. за бебето. Върху общата посуда ние обработваме храни, които не са подходящи за бебето и може да настъпи кръстосано замърсяване на храните, което не е желателно. Уверете се, че повърхностите, където обработвате бебешките продукти са добре почистени.

 

Измийте старателно и обелете (ако е необходимо) всички плодове и зеленчуци преди да започнете подготовката им за готвене.

 

Дръжте домашните любимци далеч от храната на детето. Със сигурност ще дойде момент, в който бебето и кучето ще споделят бисквитките, но в първите месеци от захранването се старайте да спазвате висока хигиена.

 

Можете да приготвяте домашна храна и да я прибирате в буркани и така да я съхраните за ден, два. Важно е бурканчетата, които използвате да са чисти и стерилизирани преди да сложите храната на детето в тях. Затоплете бурканчетата като налеете в тях топла вода, сложете горещата храна в тях.

 

Така бурканчето ще се запечата по-лесно и ще бъдете сигурни, че храна се съхранява правилно. Не съхранявайте бурканчетата на стайна температура, приберете ги хладилник.
След като сте отворили бурканчето с домашна храна можете да го използвате в рамките на деня. Не го използвайте повторно.

 

Затопляйте храната на бебето на водна баня. Избягвайте да използвате микровълнова фурна. При тях се получава едно неравномерно нагряване на храната, на места е студена, на места – силно загрята. Уверете се, че температурата на храната е подходяща преди да я дадете на бебето.


Никога не претопляйте храна повече от веднъж.