Осигуряването на безопасна среда за сън е изключително важна за кърмачето. Редица проучвания са провеждани в световен мащаб, свързани с безопасните условия за сън, които са довели до значително понижаване на синдрома на внезапната детска смърт. 


Какви са препоръките?

1. Спане в стаята на родителите, но на отделно легло. Поне до навършване на 6-месечна възраст на кърмачето то трябва да спи в родителската стая, но не на общата спалня, а на отделно легло. Самото креватче трябва така да е позиционирано, че да позволява непрекъснат зрителен контакт отстрана на родителите. 2. Твърд матрак. Противно на нагласите и схващанията на възрастните, които свързват комфортния сън с меко легло, при кърмачето такова не се препоръчва. Матракът при тях трябва да е твърд – това е най-безопасно за бебето.


3. Без свободни краища на завивките. Долният чаршаф трябва да е добре подпъхнат под матрака, да няма свободни краища. Най-добре е чаршафът да е специално пригоден за конкретния матрак, като препоръката е да е с ластик. 


4. Спане по гръб. Позицията, която се препоръчва за сън на кърмачето, е по гръб. Счита се, а и е научно доказано, че това е най-безопасно за него. Това не означава, че то не трябва да се обръща по корем. Напротив, между храненията, след баня, е добре детето да се поставя по корем. Това е важно за физическото и нервно-психическото му развитие, тъй като укрепва мускулатурата на врата и гърба. Именно тези мускулни групи имат ключово значение за контрола на глвата, стабилния седеж, изправения стоеж и т.н. Така че коремното време е изключително важно и то задължително трябва да присъства в ежедневието на детето. Когато спи обаче, единствената позиция, която се препоръчва, е по гръб. 


5. Без играчки и излишни предмети в кошарата. В леглото на детето не трябва да има никакви играчки, излишни завивки и предмети. В него трябва да е само детето и една завивка, а всички други бебешки принадлежности и аксесоари трябва да бъдат извън леглото.  


6. Без пасивно тютюнопушене. Бебето не трябва да бъде изложено на пасивно тютюнопушене. Това не само увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт, но се асоциира и с редица други проблеми в дългосрочен аспект – например развитие на бронхиална астма, артериална хипертония, затлъстяване и други. 


7. Специално пригодено бебешко креватче. Леглото, в което спи детето трябва да е специално пригодено за него. Така например едната страна трябва да осигурява пълна видимост към него, т.е. там да има решетки. Разстоянието между решетките трябва да е такова, че да не позволява заклещване на главата или на други части на тялото на детето.  


8. Краката опрени в долния ръб на леглото. Когато слагате детето да спи, то трябва да е позиционирано в долния край на леглото, т.е. краката да са опрени в долната част. Така рискът детето да попадне под завивката, докато спи е по-малък. 


9. Завивката. Тя трябва да е лека, памучна, съобразена със сезона. Самата завивка трябва да достига до гръдния кош на детето. По възможност краищата не трябва да са свободни, т.е. те следва да бъдат също подпъхнати под матрака. Относно употребата на спално чувалче има някои разногласия. Препоръката е, ако такова се използва, то да е по мярка на детето.


10. Температурата. Температурата на въздуха в спалното помещение е от особено значение. Прекалено топлият въздух е по-рисков за детето. Препоръчва се в стаята да се поддържа около 20-22 оС. Влажността на въздуха трябва да е оптимална - между 40 и 60%. Счита се, че най-подходящото отопление за детето е масленият радиатор. Ако се използва вентилаторна печка или климатик, леглото на детето трябва да е така позиционирано, че потокът въздух да не попада върху него. Непоходящо средство за отопление са печките на твърдо гориво.