В разгара на летните горещини се увеличава рискът от негативното температурно въздействие върху бебето. Неговият организъм е особено чувствителен към топлината главно поради несъвършената все още терморегулация. Тук обаче влияние оказват и някои други, „външни” фактори и това са: ролята на родителите при обличането на детето, определянето на температурата в помещението, местата и времето за разходки и други. Срещу тях бебето все още не може да се противопостави и е изцяло зависимо от Вашата преценка.


Затова следва да се спазват определени правила, за да се осигури необходимият комфорт и да избегне претоплянто на бебето и дехидратацията му.

 
Какви са те?1. Облекло. То трябва да е съобразено с околната температура. Задължително е използването на памучни дрехи, които да не са плътно прилепнали по тялото. По този начин при движението на дрехите слоят въздух, който е между плата и кожата на детето се „обменя” и охлажда тялото.

 

От друга страна, памучните дрехи позвлояват на тялото „да диша” и не нарушават терморегулаторните функции на кожата. Винаги носете един-два чифта резервни дрехи, които да използвате  в случай на изпотяване. Допирът на потта с кожата създава предпоставка за преохлаждането й, особено в комбинация с вятър или течение.

 

В горещите летни дни, особено при разходка на открито, шапката също е задължителна. Така се намалява директното нагряване на скалпа от слънчевите лъчи.


2. Разходката. Тя трябва да става в подходящо време през деня. Такива са сутрешните и привечерните часове от денонощието. Неподходящи са обедните часове, когато слънчевите лъчи са най-силни и съответно температурите най-високи. Избирайте прохладни, сенчести места на открито, а когато стане прекалено топло навън, се приберете в прохладно помещение. 


3. Защита на кожата. По принцип не се препоръчва бебето да се излага на директна слънчева светлина, особено ако не е навършило 6-месечна възраст. Въпреки това за предпазване на кожата от негативното действие на УВ-лъчите е добре да се използва слънцезащитен крем по откритите части на кожата. Имайте предвид, че бебешката кожа е особено чувствителна и податлива на изгаряне дори при минимално слънчево излагане. На тази възраст тези изгаряния могат да са много сериозни и да засегнат обширни части на кожата, така че бъдете внимателни.


4. Хидратация. Важно е бебето да остане добре хидратирано през горещите дни. При кърмените бебета това е по-лесно – просто трябва да се поставя по-често на гърдата, така то си набавя достатъчно течности. Важно е също майката да е достатъчно хидратирана, за да не се намали продукцията на кърма и съответно съставът й да е подходящ. Затова тя трябва да приема голямо количество течности – вода, сокове, фрешове. На по-големите деца, както и тези, хранени с адаптирано мляко следва да се предлагат вода или сокове на често, особено ако играят на открито. Винаги с Вас носете достатъчно течности при излизане навън.


5. В дома. Избягвайте излагането на детето на течение в дома. Неподходящи са вентилаторите, които създават въздушен поток в стаята. Той лесно и бързо довежда до охлаждане на кожата и съответно се създава предпоставка за простудни заболявания.

 

По принцип климатиците не са противопоказани. Важно е обаче потокът въздух да не е насочен директно срещу детето. Не задавайте прекалено ниска температура, която значително да се различава от температурата навън, тъй като това големите температурни разлики не се понасят добре, нито от децата, нито от възрастните. Затова поне 30 минути преди да излезете навън трябва да спрете климатика и отворете прозореца. Така ще позволите на детето да се адаптира към по-топлия въздух, който го очаква.