1.


Лека-полека новороденото бебенце започва да свиква с шумния и твърде светъл свят, в който е попаднало след раждането. Засега за него е плашещо цялото това огромно пространство, което усеща, че съществува около него. Разбираемо, нали, след като досега се е гушело на топка в топлото тяло на мама?!

Няма начин да не сте забелязали как от време на време то стреснато и рязко разперва ръчички настрани, сякаш губи твърда почва и полита надолу. Не случайно след раждането е възникнала практиката бебето да се увива във вързоп. Ще му помогнете значително, ако оградите телцето му с възглавници и създадете някакви близки за него граници. Към края на първия месец би трябвало движенията му да станат по-плавни, заради контрола на мускулите.

2.

 


Възможно е кожата на новороденото бебе да изглежда малко жълтеникава. Това се случва при 45% от новородените и e резултат от физиологичната жълтеница, която всички изкарват в първите дни след раждането, независимо дали цветът на кожата се промени. Обикновено се появява към третия след раждането. Дължи се на повишеното съдържание на свободен билирубин в кръвта, тъй като черният дроб все още не функционира съвършено. Това е част от естествения процес на адаптиране на организма на новороденото към новите условия на живот. Ферментната система започва да работи пълноценно към 3-4 седмица.

3.


Друга особеност на новороденото е шумното му дишане по време на сън, което не бива да безпокои. Ако  наблюдавате бебето за по-дълъг период, ще забележите, че дишането му се променя в цикъл. То е бързо и дълбоко, след което бавно и повърхностно или бавно и дълбоко, и понякога шумно.

NEWS_MORE_BOX


4.


Затрудненията през първата седмица са свързани най-вече с кърменето. Кой е казал, че бебето се появява на този свят обучено да суче? Няма нищо подобно. То има инстинктивно заложен сукателен рефлекс, но тепърва трябва да се научи да поема гърдата и упражни сукателните си умения върху нея, така че да се отделя ценното мляко.

Периодът е труден и за майката. Идването на мляко понякога се забавя. Тепърва каналчетата на гърдите се разработват. Понякога се запушват. Не бива да се допуска втвърдяване на гърдите, тъй като това ще предразположи бързото развитие на мастит.

Най-сигурният начин да се избегне проблемът е като се отделя събралото се или останало след кърменето мляко.

Понякога за справяне с проблема помагат: компресите, помпите за кърмачки, има и специални накрайници, които спомагат кърменето при „лоши“ зърна, и разбира се, търпението и малко упоритост в началото.