Как се отразява жегата на бебетата?

 

Бебетата и малките деца са много по-чувствителни към температурните промени. Това важи, както за високите, така и за ниските температури. През лятото опасностите пред бебето, от които трябва да го предпазим, са: слънчево изгаряне, дехидратация, топлинен удар.


 

1. Слънчево изгаряне. Бебетата под 6-месечна възраст не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Причината е, че кожата им не съдържа достатъчно количество меланин (пигментът, който придава по-тъмния цвят на кожата и космите) и съответно тя не е защитена от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. От друга страна, бебешката кожа е много тънка и нежна и много по-лесно изгаря в сравнение с кожата на възрастен.

 

Препоръчва се и да се избягват разходките в часовете с най-силно греене на слънцето. Обикновено това е интервалът между 12 и 16 часа. Ако излизате в този интервал, задължително осигурете сянка за бебето, така че да не е пряко изложено на слънчевите лъчи. Върху кожата се препоръчва да се нанася слънцезащитен крем с висок фактор – минимум 30 SPF, дори когато бебето е на сянка.

 

Използвайте само продукти, които са одобрени за бебешката кожа. Те не съдържат иританти и алергени. Ако детето е по-голямо, задължително използвайте шапка, която хубаво да покрива не само главата, но и вратлето му.

 

2. Дехидратация. През лятото се губят повече течности и електролити, главно с потта. Чрез изпотяването организмът се охлажда и поддържа нормалната телесна температура. Поради тази причина бебетата и децата трябва да приемат по-голямо количество течности, за да се избегне рискът от дехидратация.

 

Ако бебето е на кърма, не е необходимо да му давате допълнително вода или адаптирано мляко. Може да се наложи обаче да го поставяте по-често на гърдата. Така то ще получи необходимото количество течности и ще бъде добре хидратирано в горещите дни.

 

Ако храните бебето с адаптирано мляко, може да му давате между храненията допълнително по малко преварена вода. Ако бебето се събуди през нощта може да му дадете отново вода или да му направите допълнителна порция адаптирано мляко.

 

Ако сте започнали захранването, тогава изборът на течности, които детето може да получава, е много по-голям. Може да импровизирате с различни видове фрешове от сезонни плодове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Консумирането на плодове и зеленчуци също помага за хидратацията. Повечето съдържат голямо количество вода, а освен това осигуряват и необходимото количество витамини за бързо растящия детски организъм.

 

3. Претопляне и топлинен удар. Важно е да предпазите бебето от претопляне, към което то е много склонно. Хомеостазата му и терморегулацията все още не са достатъчно съвършени, поради което то понася по-трудно от възрастните летните горещини. Облеклото трябва да е леко, най-добре от един слой дрехи. Препоръчват се естествените материи, като памук. Самите дрехи трябва да са свободни, да не стягат прекалено много тялото и да не прилепват плътно, така че кожата да може да „диша”.

 

Ако на бебето му е прекалено горещо през нощта, то може да започне да рита завивката. В този случай може да го оставите само по един слой тънки дрешки или да го покриете с една тънка памучна завивка, като я обезопасите добре, така че да не може да покрие с нея лицето си.

 

Избягвайте използването на вентилатори, които да духат директно към бебето. През деня се опитайте да поддържате по-ниска температура, като ограничите директната слънчева светлина към стаята.

 

Когато бебето стане по-голямо, може да правите водни бани. Тези закалителни процедури имат много добър ефект върху организма, като го укрепват и подобряват защитните му механизми спрямо болестотворните бактерии.