С напредването на зимата постепенно се доближаваме до пика на грипната вълна. Вече са регистрирани първите случаи на инфектирани с грипен вирус в България.


За разлика от обикновените настинки или т.нар. простудни заболявания, грипът е много по-опасен и може да доведе до повече и по-сериозни усложнения. Това важи с особена сила при някои групи от населението. Това са децата под 2-годишна възраст, имунокомпрометираните, както и тези с подлежащо хронично заболяване – астма, сърдечна малформация, захарен диабет, бъбречно заболяване и други. 

 


Как се разпространява вирусът?

Това става по въздушно-капков път, което означава, че болният отделя вирусните частици при кихане, кашляне, говорене. Така те лесно попадат в дихателните пътища на децата. Процесът се благоприятства, особено в затворените и непроветрени помещения. 

 

Аерозолът, съдържащ вирусните частици може постепенно да се утаи вурху различни предмети и повръхности. Детето може да се разболее, ако докосне или си играе с тези предмети и след това пренесе вирусите към устата, очите, носа си. Затова е важно да се спазва добра хигиена с редовно миене на ръцете, при необходимост дезинфекция на повърхностите и играчките. 


Кои са начините за предпазване на бебето от заразянване с грип?

Ако детето е над 6-месечна възраст, се препоръчва поставяне на противогрипна ваксина. Грипният вирус е силно изменчив, поради което всяка година се изготвя прогноза за преобладаващите щамове на вируса и те се включват в състава на ваксината. Ето защо в някои случаи тя може да се окаже неефективна. Все пак нейната употреба се препоръчва, тъй като тя намалява риска от разболяване, скъсява срока на болестта и намалява риска от усложнения. 


Ако бебето е под 6-месечна възраст, то не може да бъде ваксинирано. Затова се препоръчва останалите членове на семейството да се ваксинират. Това важи с особена сила за по-големите братя и сестри, които посещават детска градина или ходят на училище. 


Тъй като бебето под 6-месечна възраст има малко социални контакти, най-големият риск от заразяване е от член на семейството. Затова, за да препазите бебето, особено важно е да предпазите себе си. 


Друга задължителна превантивна мярка е спазването на лична хигиена. Ръцете Ви и тези на детето трябва редовно да се мият със сапун. При липса на възможност, те трябва да се дезинфекцират с подходящ за детска възраст дезинфектант. 


По време на епидемия трябва да се избягват затворените пространства. На първо място това са моловете. Там се струпват много хора, някои от които са в инкубационен период, т.е. те нямат симптоми, но могат да отделят вируса в околната среда и съответно да заразяват. 


Освен това се препоръчва да се ограничат контактите с видимо болни хора, както и посещенията в дома на близки и приятели по време на разгара на епидемията. 


Носенето на маска би могло да е от полза, за да се предпазите Вие от заболяване, а по този начин да предпазите и детето.

 

Какво да правим, ако у дома има болен?

Ако член от семейството се е разболял от грип, рискът бебето да се зарази е по-голям. В този случай е важно да се спазват определени хигиенни мероприятия – миене на ръцете, използване на дезинфектант, дезинфекция на повърхностите. Добре е болният да бъде в отделно помещение, по възможност да носи маска и редовно да се проветряват стаите в жилището. 


Важно е да се наблюдава за първите грипни симптоми у детето. При появата им се посъветвайте с лекар, тъй като лечението е най-ефективно, ако се започне в първите 48 часа. 


Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с лекуващия лекар на детето, за да се предприеме правилно и навременно лечение и да се намали рискът от усложнения.