Бебето като че ли вече започва да свиква със света, в който е попаднало – по-малко се стряска, трепка, разперва ръчички. Вече се опитва да надига глава, когато е поставено по корем.

Слухът му е напълно развит, но шумовете около него са му непознати. Все повече обаче използва и развива умението си да издава звуци и определено чрез тях показва усещанията си.

Отделяйте време да му говорите, това е една приятна игра, която може да разнообрази вече установяващата се рутинна практика на храненията и тоалет на бебето.

Три седмици след раждането е срок, за който би следвало да е преминала меланхолията след родилния период. Специалистите обръщат внимание, че ако все пак лошото настроение, плачливостта, липсата на желание за живот все още са налице, следва да се отдели специално време за разговор със специалист.


Дискомфортът, неудобствата и болката в областта на перинеума би трябвало да са отминали, дори и да се е наложила епизиотомия по време на раждането. В случай обаче на оплаквания препоръчително е да се извърши акушеро-гинекологичен преглед.

NEWS_MORE_BOX


Все още е рано да се посветите на физически упражнения, достатъчно е да правите гимнастиката за възстановяване на перинеума. Между другото тялото най-точно може да ви подскаже дали сте готова за спорт след раждането. При положение, че по време на съответното занимание не изпитате болка и изтощение, отдайте се на любимата активност, но като започнете с по-слабо натоварване за по-кратко. С времето постепенно променяйте интензивността. Все пак не бива да искате от организма прекалено много след като 9 месеца е работил на друг режим.