1. Време е за игра!

С всеки изминал ден бебето узнава все повече за света, а с това идва и любопитството му към него. Обонянието му все още е водещо и силно развито сетиво, така че може да го използвате за игра и в опознаването на околния свят.

Времето в момента позволява разходка сред природата. Заведете бебето в свежа градина, с цъфнали овошки или цветя, току-що разлистили се дървета. Постойте и наблюдавайте израженията на детето, опитайте се да си представите какво долавя обонянието му – със сигурност ние възрастните сме загубили тази чувствителност и пъстрота на уханията, но за него всичко това е огромна информация и възторг. Ако можете да открие розова градина или лавандулово поле наминете за минути и заедно се наслаждавайте на красивите аромати.

Рано е, а и може да бъде опасно, да подавате на бебето цвете или растение в ръка – освен бодли, е възможно те да имат власинки, които да го наранят, а някои цветове и листа отделят някои вещества, които са токсични и чрез ръцете му могат да попаднат в устата.

Когато времето не позволява, а и за разнообразие, може да се отдадете на следната игра. Бебчо се учи да разпознава хората и знае най-близките лица – на хората, с които живее и се грижат за него. То вече се опитва да ги имитира, да повтаря изражения и мимики, така че смятайте, че сезонът на сладките муцунки, странните физиономии и чудати изражения е открит. Направете физиономия, дали пък дечко не я повтори?!

NEWS_MORE_BOXМоже да усложните играта като въведете и определени движения – например, да се хванете за главата и я разклатите, докоснете носа си. При всяко действие обаче говорете на бебето и му обяснявайте какво докосвате и правите. Все още е твърде рано да се говори за уменията му да говори, но това се отнася само до изговора, до проговарянето в мозъка текат ред сложни процеси, при които се натрупва, макар и пасивна реч, която в един момент след месеци ще спомогне и изразяването му.
 


2. Какво още може бебчо?

Вече зрението му фокусира предметите комплексно с двете очи. Започва да се развива по-сложно разпознаване на цветове и форми. Може да следи движение с очи. Вниманието му обаче се концентрира за съвсем кратко. Поставете предмет пред очите му на разстояние 20 см – то ще прикове очи в него, но буквално след миг концентрацията му ще падне.

Паметта му се развива постоянно. Въпреки че е забравило показания преди миг предмет, то със сигурност помни и разпознава гласа ви – всъщност, то е запомнило гласа на мама още докато е било в корема й. Ако кърмите, то му е необходима само седмица, за да ви познае само по миризмата.

 

3. Грижи за него

Банята на бебето вече се е превърнала в ритуал. Не лишавайте бебчо от това удоволствие дори и да има суха кожа. По-добре се погрижете за нейната адекватна грижа и защита чрез нанасяне на средства, задържащи естествената й влага. Подходящите могат да бъдат препоръчани от педиатъра. За предпочитане е в останалите случаи да използвате специализираните серии бебешка козметика или продукти, предлагани в аптеките, които са годни и създадени и за употреба при най-малките деца.

Около този срок започва и прилагането на масажа при бебето. За пристъпването му се изисква бебето да е с тегло над 4 кг и в добро здравословно състоянието. Според възрастта се използват различен на брой похвати при масажа, които би следвало да бъдат демонстрирани в детската консултация.

Масажът се предприема вечер след баня преди последното хранене. Използва се олио или масло за извършването му.

 

4. Някои полезни съвети за мама:

От честите хранения, будни нощи и грижи около бебето вероятно не ви остава много време за излизане. Изолирането от останалите хора всъщност е най-тежкият проблем на младата майка и фактор за развитие на депресия. Помислете как можете да организирате излизането си навън, поддържането на социалните си контакти и дори грижата за фигурата. Новият ви социален статус ще ви даде и нови посоки в социалния ви живот. Бихте могли да се включите в група за гимнастика за възстановяване след раждането или други занимания за родители с бебета.

 

Ако в семейството има по-големи деца, то много вероятно е точно в този период вече те да настояват родителите да върнат бебето обратно. Всъщност, детският повик е твърде разбираем. Търпението и толерантността на по-голямото дете са изчерпани, нормално е да изпитва и редица смесени чувства, заради концентрацията на вниманието в бебето. За да не се чувства изолирано, пренебрегнато, ще трябва да се намери време между пелените, кърменето и въпреки умората за разговор и игри с него. Откъснете се за час-два от бебето и го поверете на таткото, баба, познат или детегледачка. Това ще се отрази благоприятно и на вас.
 

5. Споделени мисли:

„Бях объркана от противоречивите съвети, които получавах от специалистите, книги, издания, близки и познати, отгледали бебета. Едни  препоръчват да оставиш бебето да плаче и да не притичваш веднага на зова му, други те съветват точно обратното, да отговаряш на всяко негово желание. Реших за себе си да правя това, което чувствам, че е правилно и не провокира у мен чувство на вина. И струва ми се, че не сбърках, защото бебето усети моята увереност и сега е много по-малко раздразнително.“