Колкото и постоянно сетивата ни да са нащрек, умората заедно с изненадите, които ни поднася всеки ден бебето, могат да доведат до инциденти. След началното притеснение следват самообвиненията. Но в тези ситуации основно значение има проследяване на бебето и проявата на някакви симптоми.


Често най-тежките удари детето получава не на площадката за игра или в градинката, а „под носа“ на майка си. Първото нещо, което трябва да направим е да го вдигнем, да го гушнем и успокоим. В повечето случаи изразеният рев се дължи не толкова на болка от нараняването, колкото от уплахата при самото паданене.


Ако не сте сигурни за тежестта на падането на детето и са налице прояви на болка, раздразнителност или дори объркване, го детето трябва да бъде заведено на лекар, за да се провери състоянието му. Поддържането в будно състояние след падането позволява по-лесно да се следи дали са налице някакви отклонения от нормата.Ако не са налице каквито и да било видими признаци за сериозен удар, то се препоръчва активно наблюдение в следващите 24 часа. Важно е да се следи за прояви на сънливост и отпадналост, загуба на апетит, силен плач без причина с продължителност повече от час, както и не на последно място повръщане. При тези симптоми се появява съмнение за мозъчно сътресение и е от значение незабавното търсене на лекарска помощ.


При падане най-често се удря главата, тъй като тя е най-тежката част от тялото в ранната възраст.


Комоцио или сътресение на мозъка се възприема като най-малко рисковата мозъчна травма. Останалите по-тежки случаи крият реален риск за живота и може да доведат до необратими или трудно обратими последици за здравето. Добрата новина е, че поради по-високата еластичност на детските кости и все още отворената фонтанела при бебетата намалява значително опасността от сътресение на мозъка.


Сигнални симптоми за проблем са неподвижността – ако бебето или детето до падането е било активно, пълзяло е или скачало, а след падането лежи и не мърда.
Притеснителни са още прояви на конвулсии както на крайниците, така дори и на клепачите.


Нарушената координация се изразавя в трудност за задържане на играчки, в случай че преди това бебето или детето не са имали проблем с тази способност. Друг сигнален симптом е ако детето вече ходи достатъчно уверено, а след падането не може да стои или пада след две-три стъпки.


Кръвотечението от носа е важен симптом, тъй като може да е налична травма на черепните кости. Кърваво или прозрачно течение може да се появи и от ушите.
Добре трябва да бъдат огледани местата, откъдето е паднало детето. По този начин с обезопасяване, следващия път би се избегнала подобна опасност.


При наличие на дори лека форма на сътресение на мозъка, необходимо е даването на значително повече почивка на бебето или малкото дете, без будене освен ако сънят му не е прекалено дълъг и необичаен като продължителност.


Предоставянето на релаксация за мозъка е от основно значение. В тези случаи в рамките на няколко седмици е строго препоръчително да не се учат нови неща. Освен това да не се излага на твърде ярка светлина, прекалено много шумове и силни емоции.


Честото извеждане на свеж въздух или дори проветряване също има значение за осигуряване на достатъчно кислород. Приемът на витамини и минерали също трябва да бъде увеличен, като се наблегне и на повече плодови и зеленчукови пюрета.


Гушкането и успокояването на бебето, когато изпадне в силен плач или дори истерия, е от съществено значение, тъй като е много вероятно, те да са следствие на преживяната уплаха и да е необходим известен период на нагласа.


Референции:
1. W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2. Johns Hopkins Medicine; Head injuries in children;
3. Cleveland Clinic; What to Do If Your Infant Falls Off the Bed or Changing Table.