През петия месец започва осезаемото опознаване на околния свят от бебето за неговия наблюдател. Родителите ще открият новото му умение по изразяването, което само бебетата владеят...

Досега детето комуникира, използвайки плача. От този месец към неговите средства за влияние над околните се добавя и смехът. И той е силен, звучен и завладяващ. Детето се усмихва широко в отговор на забавни за него действия, при това изпитва удоволствие да издава весели нотки, гърлени звуци, да гука и пее.

За да го разсмеете, е необходимо да приложите най-лесните игри „тук съм - няма ме“, да приближавате и отдалечавате любим предмет, да правите „боц“, „фърр“ или „буба лази, де да влезе...“. Забавляват го и смешните физиономии и издаване на различни шумове с уста.

Не бъдете сдържани с бебето! Разкрийте му богатството на положителните емоции и човешките гримаси. Това е най-лесният и бързо резултатният начин да се направи детето щастливо.

Сега е времето бебето да се насърчава да си играе с различни предмети. Подходящи са меките играчки, от специален бебешки плюш. Оставяйте го да борави с играчка само. Въпреки че продължителността на подобно занимание преди бебето да заплаче за възрастните изглежда твърде кратка, за него представлява изморителен процес от набавяне на множество детайли, помагащ му да открива и контролира уменията си за хващане, държане, движения с ръцете, приближаване...

NEWS_MORE_BOX


Подходящи играчки, освен меките кукли, дрънкалките, музикалните кутии, са и вариантите на "активната гимнастика", която предоставя разообразни предмети за хващане в ярки цветове, издаващи шум, съдържат различни по текстура материи, звънчета.

На този етап бебето го привличат ярките цветове – червено, оранжево, синьо, зелено, но то все още не е в състояние да различи близки тонове като червено и оранжево, затова подавайте му предмети в контрастни нюанси – в червено и зелено или жълто.