Движенията на бебета са по-координирани. Резките подритвания и мятания на ръцете са останали в миналото. Сега движенията му изглеждат по "кръгови" – например, сякаш кара колело с крачетата. Особено отчетливи са, когато бебето се радва на някого, положено в легнало положение.

За да се даде възможност мускулите на тялото да се развиват и укрепват естествено, е желателно бебето да има достатъчно пространство около себе си. Не е рано за „активната гимнастика“, така че поставете килимчето с висящите играчки някъде на уютно място и оставяйте бебето да съзерцава висящите фигури.

От време на време при игра слагайте бебето легнало по корем на устойчива повърхност. През този месец то прави опити да се избутва с крака. Това са първите му самостоятелни опити за придвижване. Макар и инстинктивни, те са необходими, за да „отключат“ пълзенето и впоследствие ходенето.

Не отлагайте много създаването на рутина при лягането за нощен сън. Режимът "баня – масаж – хранене – приспивна песен или приказка" ще създава плавно навици и ще улесни процеса на самостоятелно заспиване в леглото по-късно.

NEWS_MORE_BOX


Приблизително от тази възраст бебето се „отваря“ за общуване с други хора. То е любопитно към тях и определено комуникирането само с мама не му стига. Обикновено посреща с усмивка всеки, които го „закача“. Но дори и бебета, децата са с различен темперамент, с който трябва да се съобразим. В случай, че То не се отпуска пред някого, за предпочитане е да се прояви търпение, преди да бъде дадено в ръцете му. При втората-третата среща или дори опит е възможно мъничето да приеме, ласките и грижите на въпросния човек.