Нормалната телесна температура не е постоянна величина. Тя варира между 36,6 до 37 °С. При бебетата, температура до 37,5 °С се счита за нормална. Повишаване на телесната температура при малки деца може да се дължи на никнене на зъбки, бактериална или вирусна инфекция, или да бъде адаптогенна реакция при смяна на климата. Ако повишената температура персистира повече от 48 часа се налага да потърсите лекарска помощ.

 

Но какво трябва да направим ние като родители, когато бебето е с повишена температура? По последните медицински препоръки температура до 38 °С не бива да се третира с никакви медикаменти. Нормалната телесна температура е подходяща за развитие на всякакви патогени. При повишаването ѝ организмът може ефективно да се бори с тях.


 

Въпреки това при бебета трябва да сме много бдителни, тъй като бързото покачване на температурата е възможно да доведе до фебрилен гърч.

 

Механично охлаждане. В аптеките можете да намерите охлаждащи лепенки. Те се залепят на челото или зад врата и имат ефект около 2 часа. При висока температура както при деца, така и при възрастни механичното охлаждане е един от най-бързите методи за сваляне на температурата. Това, което можете да направите е да намокрите пеленка с хладка (но не ледено студена) вода и да овиете детето с нея. Ако детето спи, можете да слагате студени компреси върху челото, в ингвиналните гънки (между крачетата) и на глезените. На тези места охлаждането е най-ефективно.

 

Лекарствена терапия. Paracetamol е еталон при третиране на висока температура. Можем да го намерим под форма на сироп или свещички. Препоръчителната доза на Paracetamol e 15 мг за всеки килограм телесна маса. Ако детето тежи 13 кг, то максималното количество парацетамол, който може да му се даде в един прием е 195 мг. Тази доза може да се повтори не повече от 4 пъти за 24 часа. Винаги спазвайте дозировките предписани в листовката на лекарството спрямо възрастта и килограмите на детето! Свещичките са средство, което имат ефект в рамките на 20 минути, докато сиропите действат малко по-бавно.

 

Ibuprofen също има ефективен антипиретичен ефект. Препоръчителната дневна доза е 20-30 мг за килограм телесно тегло. За дете около 13 кг дневната доза e от 260 до 390 мг за 24 часа. При упорита треска двата продукта могат да се редуват на всеки 4 часа.