От седмица-две бебето е открило ръцете си и определено им се наслаждава почти в буквален смисъл – слага ги в устата си и се опитва да суче. Не бива да ви притеснява това действие, тъй като то го успокоява, а и е част от голямото пътешествие по откриване на собствените му способности и опознаване на света.

Когато повдигате бебето, то е в състояние да задържа за момент само главата си без вашата опора. Въпреки това осигурявайте му я още известно време. То обаче вече не се нуждае от такава, когато го слагате изправено в скута си – главичката му е стабилна и стои правилно.

Напредъкът е още по-голям, защото легнало по корем, бебето успява да вдигне самостоятелно глава и дори да се „набере“ на ръце. При игра с него можете да тренирвате това упражнение, което ще укрепи мускулите му и ще спомогне лазенето по-късно. Всяко движение при бебето е от полза за физическото му развитие и предотвратяване натрупването на излишно тегло.

За да укрепите мускулите при врата, можете да хванете ръцете на бебето, когато то е в легнало положение по гръб. От тази позиция то само би трябвало да прави опити да се надигне, ползвайки ви за опора. Ако все още не се е сетило за това, можете бавно и внимателно да го подвигнете, на разстояние около 3 см, и също толкова бавно и внимателно да го върнете в легнало положение. То трябва да държи главата си в права на тялото линия.

NEWS_MORE_BOX


Продължавайте да говорите активно на бебето. От раждането си то усвоява речта. На този етап привиква към ритъма й. Вариант е да използвате детски книжки, от които да му четете. Без значение е за каква възраст са предназначени те, важното е да имат ярки и ясни фигури, които да се възползвате да му показвате. Можете да му четете и новините, които преглеждате или от списанието и книгата, с които се разтоварвате. Особено подходящи са стихотворенията и поемите, заради отмерената реч. При четенето сменяйте интонацията на гласа си, за да му е по-интересно. Равната по-скоро ще го унесе, което можете да използвате и с цел. Не забравяйте и да му пеете.