При бебето започва да се установява траен режим на сън – бодърстване според часовете на денонощието. Повечето кърмачета след третия месец спят в продължение на 6 часа без прекъсване през нощта. Естествено, има и такива, които не се поддават на това правило и прекарват нощта непробудно едва след 6-ия месец и дори по-късно.

През този период детето спи и два пъти през деня.

Какво събитие се случва тези дни за бебето? Едно от най-големите човешки предимства – то започва да проявява любопитство към околната среда, но и да прави изводи за света около него. Бебето изучава дори и собствените си реакции при взимодействието с околната среда.

Бебето се радва и на общуването с вас. Случва се често да прекъсва дори храненето си, особено ако е на естествено, за да „побъбри“ усмихнато с мама. Не бъдете особено стриктни към него за храненето, напротив окуражавайте го да изразява емоциите си. Не само по време на храненето, но и въобще стимулирайте го да ви отговоря. Освен със звуци, то реагира с писъци, усмивки, гримаси, движение на цялото тяло. Наблюдавайте го и изучавайте реакциите му. Те винаги ще са ви от полза, за да установявате необичайните промени в състоянието му по принцип.

Бебето вече е доста по-общително и спрямо другите. То се усмихва, гука и щом чуе някой да се смее, съпровожда емоцията и оживено с глас.

Така че не дръжте бебето настрани при разговори с близки и приятели. Нека то има възможността и удоволствието да ви наблюдава как събеседвате. Харесва му също така да е в компанията на други бебета. Вълнува се от присъствието на по-големи деца и животни. При контакта с домашните любимци обаче все пак бъдете нащрек. Нито бебето, нито кучето или котето са наясно какво е това безопасност и докъде се простират нейните граници.

NEWS_MORE_BOX


Бебето започва да проявява все повече инстинкта си да хваща и да проумява съответното действие. То стиска всеки предмет, до който има досег. Ако не сте си изпатили все още, пазете косите си вързани.

За да му съдействате в усъвършенстването на умението да хваща и контролира държането на предмет, можете да си играете с него, като му подавате лека, без ръбове, играчка – гризалка, дрънкалка, гумена фигурка или друга подходяща. Ще познаете новия му напредък по посягането към съответния интересен обект с двете ръце едновременно.

От този период започва да се формира доминиране на едната пред другата ръка, но дали детето ще е десничар или левичар ще може да се разбере едва на около 2-3-годишна възраст.

 *15 седмица се равнява на втора седмица след навършване на третия месец.


**Имайте предвид, че всяко дете се развива индивидуално. Докато при едно дете по-рано могат да се проявят едни умения, то при други същите могат да се изявят по-късно и обратното. Именно това е интересното при хората, и същевременно богатство, различността на качества, които могат да се забележат още от кърмаческа възраст.