Ритничетата на бебето вече са по-силни, тъй като ставите му укрепват и стават по-гъвкави. Иначе то почти постоянно „кара колело“ и маха с ръчички. Добре е да му позволявате да докосва повърхност с ходилата си, изправено в ръцете ви.

То вече може да координира двете си ръце и да ги движи в синхрон, например да ги протяга и се опитва да слага юмручета в уста едновременно. За да стимулирате развитието на координацията очи – ръце, поставяйте или дръжте играчка срещу него. Това трябва да провокира и желанието му да я хване и посегне към нея. Хващането на предмети в пространството е следваща стъпка в развитието му.

Бебетата обожават да бъдат докосвани, носени, галени. Тактилните усещания за тях са от особено важно значение за развитието им и опознаването на околната среда и взаимодействието с нея. От друга страна милувките и гушкането му осигуряват стабилно емоционално развитие. Винаги, когато то е раздразнено или изплашено, погалванията помагат. Те му създават усещане за сигурност и защита.

Можете да стимулирате тактилното му развитие като му подавате да докосва различни материи – хавлиен плат, кожа, хартия и пр. Тъй като на този етап детето вече е започнало да се опитва да слага всичко в устата си, бъдете внимателни за предметите, които са в обсега му. Например дългокосместите тъкани могат да бъдат опасни за него, други - да са замърсени и т.н.

NEWS_MORE_BOX


Тактилните усещания се развиват и при всяко друго докосване – при масаж, погалване, целувка, от вятъра, водата... Всичко, до което може да се допре бебето му дава невероятно много информация за света наоколо. То трупа факти, оценява усещанията си, започва да формира знания. Цялата тази информация, която го засипва, го занимава и провокира желанието му да бодърства.

В този смисъл масажът, който му правите всяка вечер след баня, не помага единствено за укрепването на мускулите и физическия му тонус, той има принос и за неговото нервно-психическо развитие.

Следете за реакциите на бебето. При масажа му говорете. Важно е да породите у него отпускане. Същото се отнася и за гимнастиката – трябва да провокирате изпитване на удоволствие от извършването й и желанието му да „участва в играта“. Гимнастиката, както и всяко друго действие, не може да се приеме от бебето насила. Подходът към него винаги трябва да е внимателен, обмислен и нежен. Ако бебето например не е настроено за гимнастика и каквото и да опитвате, за да го отпуснете, не помага, просто я отложете за по-късно.