Бебетата използват големината като мярка, за да предвидят кой би надделял при двама души в конфликтна ситуация, показва ново проучване.


Учени от университета в Харвард и университета в Калифорния, Лос Анджелис, провеждат пет експеримента на 144 бебета, на възраст от 8 до16 месеца, като следят техните реакции. Експертите пускат видео, в което участват анимационни герои с различна големина.


Когато голям герой отстъпи на по-малък – неочакван резултат – бебетата гледат много по-дълго, средно 20 секунди повече. Предишно проучване показва, че те са склонни да наблюдават нещо за по-дълго време, когато то ги изненадва.


Реакциите на бебетата сочат, че хората сме родени, или развиваме в много ранна възраст, ориентация за социалното доминиране и как то се отнася към големината – асоциация, която е сходна при хората и животните.


Това е едно от многото изследвания, които разкриват, че бебетата идват на този свят с вече заложени у тях умения, които им позволяват да осмислят случващото се наоколо. Важно е да знаем този факт, за да разберем социалният свят, който хората заедно създаваме, тъй като това е решаващо както за оцеляването ни, успеха в живота, така и за създаване на здраво поколение.


По-големите животни са склонни да бъдат доминиращи. Интересното е, че същата схема върви и при човешкия език и култура. Ние говорим за „големия“ лидер и за „малкия“ човек на улицата.