Често майките на децата съобщават за кашлица и хриптене при пеленачетата. При някои от тях обаче картината не спира до тук, а се развива животозастрашаващ бронхиолит. Един от предразполагащите фактори за развитието му е преждевременното раждане. Но не рядко и деца, до момента клинично здрави, са засегнати. При тях лекарите установяват различна реактивност на имунната система.

При проучване са разгледани случаите на над 200 бебета, приети в болницата Alder Hey за период от пет години. При тези от тях с тежка клинична картина, честотата на дишане е достигала 50 в минута, а показателите за оксигенацията на кръвта са били тревожно ниски. При децата с диагностициран бронхиолит оствен това е установено понижение на местната секреция на интерферон гама и субстанция Р. Интерферон гама се произвежда в тялото за борбата с вирусните инфекции. Ролята на второто вещество е под въпрос, но се знае, че играе роля във възпалителните промени.

Често родителите на тези деца съобщават, че всяка настинка при тях обхваща и белите дробове. Те, а дори и лекари отсъждат това на прекараният в ранното детство бронхиолит. Корелацията обаче е друга - имунната система е причината както за бронхиолита, така и за честите възпаления на долните дихателни пътища впоследствие, обяснява др К.Смепъл, лектор в университета в Ливърпул и Консултант педиатър към Alder Hey.