Че бебетата имитират възрастните, ни е известно отдавна. Усмихваме се – и те се усмихват, отваряме широко очи, мигаме продължително, плезим се – и след време виждаме собствените си изражения на техните лица.

Само че, какво установяват учените? Бебетата съвсем не имитират кой да е, а напротив внимателно избират на кого да подражават. Според наблюденията на специалисти от факултета по психология към канадския университет Конкорд малчо взаимства мимиките на човека, който буди доверие у него.

За проучването си психолозите наблюдават поведението на 60 деца между 13- и 16-месечна възраст. Част от тях били „подложени“ в участие на умишлен сценарий, в който трябвало да очакват невероятна играчка от празна кутия в действителност. Останалите били поставени в реална ситуация на получаване на подарък.

Сцените били разиграни повторно, като този път при поднасянето на пакетите даряващите извършвали определени жестове, след което учените проследили поведението на мъничетата.

NEWS_MORE_BOX


Резултатите показват, че 61% от бебетата в групата на открилите приятна изненада в кутиите повтарят жестовете на даряващите. За сравнение, в другата група, на излъганите деца, този процент е наполовина по-малък.

Очевидно според бебетата не си струва да подражават на човек, чието поведение е нерационално и неефективно, казва Айви Брукър от екипа пред изданието Livescience.

Екип от американския Йейлски университет по-рано също представят тази способност на децата, още от кърмаческа възраст. Те са установили, че 6- и 10-месечните мъници могат да преценят характера на човека срещу тях от наблюденията си при контактите с него и да проявят предпочитание от кого да бъдат гушкани.

Децата отхвърлят да се учат от хора, при наблюдението на които откриват некоректност и неточности в поведението, категорична е проф. Даян Пулин-Дюбоа от факултета по психология на Конкорд и член на университетския център за изследване на човешкото развитие.