Бебетата реагират на емоциите в човешкия глас още от 3-месечна възраст - по-рано отколкото се смяташе досега, съобщават учени.

 


За целите на изследването са сканирани 21 бебета в състояние на сън. Установява се, че мозъкът отговаря различно според типа звуци, които чува.


 


Досега не беше напълно ясно кога точно човешкият мозък започва да развива способността да обработва гласове и емоции.

 


Изследователският екип използва функционален магнитен резонанс, чрез който да регистрира отговора на бебетата на различни „емоционални звуци“, като смях и плач, както и звуци на фона на шум, от вода или от играчки.

 


Оказва се, че се активира определена част от мозъка – темпорален кортекс, когато бебетата чуват човешки гласове. Същият мозъчен регион се активира и при възрастните, при такива звуци.  

 


Лимбичната област на мозъка отговаря силно на отрицателни или тъжни звуци, но не прави разлика между неутрални и щастливи звуци, става ясно от резултатите.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Откритието е фундаментален напредък в разбирането на детското развитие, казва проф. Деклан Мърфи от Лондонския кралски колеж.

 


Според д-р Евелин Меркюр от Университетския колеж в Лондон резултатите от изследването са доказателство, че съществуват специализирани области в мозъка, които започват много ранно развитие.

 


На база на получените данни учените се стремят да разберат и разликата между начина, по който се развива мозъкът на аутист и този на неаутист. Изследванията продължават в тази насока.

 


Друго наскоро проведено изследване установи, че новородените, които нормално спят по близо 18 ч. на денонощие, притежават способността да натрупват нови знания и докато спят.

 


Учени от Колумбийския университет и от университета в Кънектикът провеждат редица изследвания, резултатите от които показват, че  мозъкът на бебетата непрекъснато обработва информация, дори в състояние на сън.
 


Според авторите на теорията това обяснява защо новородените се адаптират толкова бързо към заобикалящата ги среда след раждането.

 


Учените предполагат, че рефлексът за свиване на клепачите по време на сън се научава, а това е доказателство, че бебета се учат и докато спят.