Всяка млада майка има колебания, свързани с отглеждането на новороденото си бебе. Облеклото е едно от основните притеснения. Най-общо бебето трябва да бъде облечено с памучно боди тип потник, къс или дълъг ръкав, което представлява бельото му. В зависимост от сезона над бодито можете да облечете блузка през зимните месеци или да оставите детето само с бодито с дълъг ръкав в топлите пролетни дни или с боди с къс ръкав през лятото. Избирането на дрехи за бебето не е лесна задача, особено в началото.

 

Но постепенно ще започнете да разбирате нуждите му и да избирате точния брой дрехи, с които на него ще му е комфортно. Обикновено се спазва правилото: „Обличаме бебето както нас плюс една дрешка“, особено, когато сме навън. Това правило невинаги е вярно. Ако вие се обличате по-дебело, е възможно да претоплите детето. Пипнете нослето, ръчичките и гръбчето на бебето. Ако не са твърде горещи или студени, това означава, че е облечено подходящо.


 

Какви дрешки да избирам? В първите месеци задължително избирайте памучни дрешки, по-широки и по възможност с копчета, които се закопчават отпред. Избягвайте дрешки, които се обличат през главата. Това много ще улесни обличането, докато свикнете. Не прекалявайте с пазаруването на първите дрешки. Те ще умалеят в рамките на дни.

 

Важно е дрешките да съответстват на възрастта и размерите на бебето както и на съответния сезон. Обикновено, размерите на бебешките дрешки се обозначават чрез височината на детето в см. Така например 56-и размер отговаря на бебе с дължина 56 см. Има и друг вид номерация от типа 1-3 месеца, 3-6 месеца и т.н. Дрешките трябва да предпазват от изстиване и претопляне, да пропускат въздух, да издържат на многократно пране, сушене и гладене. Ако забележете, че някоя от дрешките оставя оцветявания, то по-добре не я обличайте на бебето. Възможно е тези оцветители да раздразнят кожата.

 

Бельото и летните дрешки е за предпочитане да са от естествени материали – памук, лен, коприна. Бельото за зимните месеци и зимните дрешки е хубаво да са от по-плътен памучен материал. Важно е да са меки и да не причиняват дразнене на кожата. Избягвайте да купувате дрехи с излишни детайли като камъчета, пайети бродерии, дантели и т.н. Тези елементи допълнително утежняват дрехата и я правят неудобна за бебето, освен че могат и да създадат някои рискове.