Бебешкото акне представлява обрив, който се развива по кожата на новороденото. Среща се при 20% от децата, като е по-чест при момчетата. Той засяга лицето и по-конкретно бузите, носа и челото. Бебешкото акне е често срещано, не изисква специфично лечение и преминава от само себе си без да оставя трайни следи върху кожата.

 

Как изглежда бебешкото акне?


На външен вид обривът много наподобява този при младежите – червени или бели обривни единици със зачервена кожа около тях. Зачервяването се засилва, когато детето плаче или стане неспокойно. Обривът може да се обостри, ако лицето е в контакт с по-губи тъкани, както и при по-продължителен контакт със слюнката (когато детето се „лигави”).

 

Бебешкото акне може да е налице още при раждането, но обикновено се развива в първите две до четири седмици след това. Продължителността на обрива варира – от няколко дни до няколко месеца.

 

От какво се предизвиква бебешкото акне?

Отговорът на този въпрос е труден. Все още няма точно обяснение каква е причината за появата на този обрив. Повечето учени го свързват с хормоните, които детето получава от майката в края на бременността. Те преминават през плацентата, стимулират себацейните жлези, които започват да произвеждат повече себум.

 

Според друга теория това има второстепенно значение за развитието на бебешкото акне. Те обясняват формирането му като резултат от възпалителна реакция спрямо дрожди от род Malassezia. Все още обаче се търсят и други причини и фактори на средата, които биха могли да го предизвикат.

 

Ако майката приема лекарства докато кърми, това може да обостри акнето. В някои случаи това настъпва и при употребата на козметика – кремове и лосиони върху чувствителната бебешка кожа.

 

Как се поставя диагнозата?

Бебешкото акне се установява още по външния вид. Не е необходимо провеждането на специфични тестове и изследвания.

 

Как се лекува?

Бебешкото акне претърпява обратно развитие без да се налага специфично лечение. В някои случаи обривът може да се задържи за по-дълго време – в продължение на няколко месеца. В тези случаи, за да се справите с този проблем, лекуващият лекар може да предпише крем за локално приложение. Не предприемайте самолечение и не използвайте продукти от аптеката, които се отпускат без лекарско предписание. Бебешката кожа е много чувствителна и деликатна и бихте могли по този начин да влошите обрива, да раздразните кожата, както и да се насложи вторична инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво може да направите и какво не трябва да правите?

  • Поддържайте кожата на лицето чиста, като измивате лицето ежедневно с топла вода и мек бебешки сапун, които не изсушава допълнително кожата;
  • Не търкайте кожата с гъба или хавлиена кърпа – това може да влоши обрива. Вместо това попивайте водата с леки потупващи движения;
  • Не използвайте лосиони и кремове, овен ако не са предписани от лекуващия лекар на детето;
  • Не стискайте обривните единици – това допълнително ще раздразни кожата и ще влоши проблема;
  • Бъдете търпеливи – бебешкото акне не е притеснителен симптом, не предизвиква дискомфорт у детето и преминава спонтанно без остатъчни изменения.

При бебешкото акне не е доказана фамилност – ако Вие или някой от роднините Ви страда от акне, това не означава, че и в потомството то ще е налице. Освен това, ако бебето има акне, това не означава непременно, че в юношеската възраст то отново ще се развие такова.

 

Кога е необходимо да потърсите лекарска помощ?

Посетете лекуващия лекар на детето, ако обривът се задържа в продължение на повече от 1 месец, ако изчезва и след това отново се появява, ако са налице болка, безапетитие, отпадналост, лош сън и т.н. Консултирайте се с него, ако имате каквито и да е колебания или въпроси във връзка с проблема.