Киселинността на нашата кожа е с pH около 5,5, т.е. леко киселинна. Бебешката кожа е с различно pH, почти неутрално – около 7. Използването на стандартен сапун, който е с леко кисело pH би било неприятно за бебето, то ще усеща щипане и кожата ще се изсуши. Все едно ние да се къпем с лимонов сок или оцет.

 

При новородените обмяната на кожни клетки става изключително бързо. Това е един от факторите, поради които бебешката кожа е суха. За това педиатрите съветват нанасяне на хидратиращ бебешки лосион след всяка баня.


 

Много често при бебетата се наблюдава лющене на кожата. Когато се натрупат сквами в областта на главата, те започват да се лющят, често ги наричат млечни корички. Появяват се около 3-4 месец. Това състояние не е опасно.

 

Всичко, което трябва да направите е да къпете бебето с мазен лосион, който да помогне премахването на мъртвите клетки. На пазара има разнообразие от шампоани, които се прилагат при млечни корички. Състоянието отшумява в рамките на няколко седмици.

 

Важно е да не къпете бебето с прекалено гореща вода, тъй като тя може да засили сухотата. Оптималната температура на водата, с която къпете бебето е около 36° C. Ако потопите лакътя си и не усещате топло или студено, значи водата е с идеална температура. При бебетата липсва най-долният слой кожа, което води до лесно изстудяване и прегряване.

 

Бебешко акне. Над една трета от бебетата страдат от това състояние. В някои случаи бебетата се раждат с малки бяло-жълти пъпчици, които покриват цялото лице. Възможно е тези пъпчици да се развият няколко седмици след раждането. Те представляват лезии с гноен връх. Това състояние е познато като бебешко акне.

 

Най-доброто, което можете да направите в такъв случай е да го оставите на мира (не изстисквайте пъпчиците, не ги мажете със спирт или лосиони). Много майки мажат пъпчиците с кърма, практиката показва, че кърмата не влошава състоянието. Бебешкото акне отшумява от само себе си, но при всички случаи се консултирайте с педиатър, който да потвърди, че не става дума за друг проблем.