Първа част на материала

 

Терапия
Подходяща хигиена за кожата на бебето е първата стъпка за подобряване на състоянието на кожата при екзема, особено когато тя е слабо или умерено изразена.
 


  • Използвайте средства, които овлажняват кожата - кремове без аромати и консерванти. При ежедневно им нанасяне кожата ще възстанови естествената си влажност. Кремовете се употребяват веднага след къпане или миене на детето.
  • При къпане и миене на детето обърнете внимание на температурата на водата. При екзема е препоръчително тя да е по-хладка от обикновено, което няма да дразни кожата и ще намали сърбежа.
  • Консултирайте с педиатъра дали е уместно да се предпишат на детето антихистамини, за да се спомогне преминаването на екземата.
  • Кремове и масла, съдържащи стероида хидрокортизон ще редуцират възпалението на кожата и червенината. Въпреки че тези кремове са безопасни те могат да доведат до изтъняване на кожата и други странични ефекти при продължително използване върху един и същ участък, така че препоръчително е да се използват само в краен случай и за броени дни.
  • Според състоянието и случая лекарят може да изпише и други средства, които да облекчат състоянието на детето.
  • При тежки случаи се налага използване на терапия с ултравиолетова светлина и прием на антибиотици за силно увредените кожни участъци срещу задълбочаване на възпалението на кожата.
Други грижи, които се налагат
Важен момент при терапията е да предпазите бебето от драскане. Издраскването на кожата ще инфектира кожата, това може да доведе до  нарастване на проблема в дълбочина и образуването на по-плътни люспи и кори. Някои родители слагат ръкавички на детето или по-дълги чорапи, които да се захванат по-сигурно върху ръкавите.


Къпете детето не по-дълго от десет минути в топла вода. Топлата вода отнема от естествената защитна мазнина на кожата.


Използвайте меки, неароматизирани козметични продукти за тяло и прахове за пране. Избягвайте парфюмираните и ароматизирани средства и антибактериални сапуни, които допълнително ще изсушат чувствителната бебешка кожа.


Използвайте сапун само за тези участъци на кожата, които са зацапани – длани, крака, гениталии. Тялото само изплаквайте.


Поддържайте бебешката кожа суха. Попивайте влагата, не трийте.


Нанасяйте овлажняващите кремове веднага след баня или миене.


В случай, че екземата при бебето е изразена, консултирайте се с лекаря дали не е добър вариант да давате кашите и пюретата на детето с помощта на бутилка с цел избягване допира на храната до увредената кожа на лицето.
  


За да намалите изявите върху кожата обличайте детето само с дрехи от фин памук. Задължително изпирайте бебешките дрехите след закупуването им преди да ги сложите на детето.
 


Избягвайте да обличате бебето с твърде много дрехи и да го завивате прекалено. Прекомерното затопляне и изпотяването отключват екземата. 


Кога на лекар?
При появата на какъвто и да е проблем с кожата на детето, дори и да изглежда козметичен, следва да се предприеме консултация с педиатъра. Важно е да се постави точната диагноза и да се предпише правилно лечение. Ефективните мерки при първите признаци на екзема дават бърз ефект при справянето с проблема.
 

Ако веднъж при детето се появи екзема, то бъдете постоянно наблюдателни за състоянието на кожата, тъй като тя отново може да се възбуди. При необходимост, преди същинската изява на нова проява на екземата, се консултирайте с лекаря.


Кремове с хидрокортизон се използват само по предписание и за период не по-дълъг от седмица.


Появата на жълти или кафеникави крусти на повърхността на кожата при екзема е признак за бактериална инфекция, което налага лечение с антибиотици.