През десети месец бебето все така се нуждае от 12-14 часа сън, 11 от които са през нощта с 2 дрямки през деня. Ако решите да пропускате едната дневна дрямка, е по-добре това бъде  сутрешната. Следобедният сън ще помогне на малчугана да стои буден привечер, без да става раздразнителен и уморен преди да е дошло времето за нощното спане. 
 
За радост на родителите, постепенно детето започва да спи по-продължително и да се буди по-рядко нощем.
 
Ако все още храните кърмачето през нощта, възрастта е подходяща за преустановяване на този навик. 10-месечните бебета обикновено не се будят по това време на денонощието заради глад. Всички хора излизат от състояние на сън по няколко пъти нощем за много кратки периоди. Възрастните са изградили умението да заспиват отново толкова бързо, че дори да не помнят на сутринта тези моменти, но повечето кърмачета все още не са. В резултат, те се будят и плачат, което често се бърка с глад от страна на родителите. 
 

Хайде, да си поиграем! 

Избирайте играчки, които развиват фината моторика на бебето – онези малки движения на ръцете, които изискват точност и прецизност. Малкото трябва да се научи добре да движи независимо пръстите си. Правилното развитие на фината моторика води и до правилно развитие на говора.
 
Въпреки че малчуганът все още не говори, ангажирайте го в истински разговор. Например, използвайте някаква играчка като кукла или плюшено животно. Или отговаряйте на неговото бебешко бърборене с възклицания като „Колко интересно!”, „Наистина ли, не може да бъде?!?” и т.н. По този начин ще го стимулирате да продължи да говори, макар и все още на своя език, и да научава нови думи. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Описвайте му подробно какво правите. Например какво слагате в ястието, което готвите, кои дрешки подреждате в гардеробчето. Посочвайте и назовавайте и различни неща, които виждате, докато сте навън на разходка.
 
Пуснете популярни детски песнички, танцувайте и пейте заедно. Четете римувани стихчета. Това много ще се хареса на малкото и ще помогне за обогатяване на речниковия му запас. 
 
Насърчавайте креативността и въображението на бебето. Купете или сами направете кукли, които да поставите на пръстите или на ръцете си, изиграйте един мини куклен театър с тях – накарайте ги да говорят и поощрявайте малкото да им отвръща. Разглеждайте книжки, посочвайте заедно предметите и ги назовавайте. 
 
Сега, когато детето вече уверено пълзи, то ще се забавлява много, докато лази над купчина възглавници. Преодоляването на меките препятствия е истинско приключение за малкото човече.  
 
Крийте играчки и заедно ги търсете. По този начин ще помогнете на бебето да разбере, че предметите продължават да съществуват, дори когато не ги виждаме. 
 
Покажете на бебето как да се катери нагоре и да слиза по стъпала. За него това ще е забавна игра, а за вас – повече спокойствие за безопасността му! Важно е при слизането надолу да свикне да го прави по коремче, като първо спуска крачетата си. Никога не го оставяйте да си играе самичко, без наблюдение, освен ако не е на сигурно място в кошарата! 
 
Консултант: д-р Величка Терзиева, педиатър и общопрактикуващ лекар в София
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.