Обикновено 9-месечното бебе спи общо около 14 часа на денонощие, като нощният сън е приблизително 10 часа. Дневните дремки при повечето малчугани продължават да бъдат две – по 1 или 2 часа.
 
С наближаването на първата годинка детето става все по-активно. Вероятно вече може да пълзи, да се изправя само, да се учи да ходи. Но новите умения, които то непрекъснато усвоява, могат да доведат до трудно заспиване заради вълнението и превъзбудата, нарушения на съня, неспокойство и често събуждане през нощта.
 
Страхът от раздяла също е фактор, тъй като кърмачето вече разбира, че е отделен от мама и татко индивид. То вече различава познати и непознати хора и е наясно, че може да е отделено от родителите си. И тъй като няма представа за времето, реагира тревожно при всяка раздяла. Това е и причина понякога да се събужда с плач, да настоява за внимание, да не иска да се отдели от мама, така че в крайна сметка да получи своето и да се наложи да го вземете в леглото при вас, за да се успокои.
 
Как да постъпите в такива моменти? Най-важното е с партньора ви да сте на едно мнение и да действате единодушно. Има много начини да помогнете на бебето да се успокои. Проверете дали няма някакъв проблем – дайте вода, вижте дали одеялото не му убива, дали има нужда от малко гушкане, след което оставете бебето в леглото му, върнете се в своето и се преструвайте на заспала. Ако решите да вземете малкото в леглото си, изчакайте го да се успокои и да се отпусне, след което нежно го преместете обратно в неговото легълце.
 
Любимо одеялце, възглавничка или играчка за гушкане – често те се оказват най-незаменимият помощник в битката за сладки сънища. При някои бебета любимите предмети стават буквално пристрастяващи заради усещането за сигурност и комфорт, което им носят. За съжаление, това означава, че една или две години, а понякога дори и за по-дълъг период от време, има вероятност да не можете да излезете навън от дома, без да сте взели необходимата за приспиването на бебето вещ. Ако я забравите, рискувате да не може да заспи или това да стане с много бебешки плач и усилия от ваша страна.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат помага за успокоението и добрия сън. От полза е при силна тревожност и нарушения на съня поради нервно напрежение. Релаксира тялото, като отпуска мускулите. Достатъчни са 2-3 табл. вечер, преди лягане, разтворени в малко вода.
 
 

Хайде да си поиграем!

Топките – шарени, дрънкащи, меки и леки са истинско забавление за малкото! Цветните текстилни топки развиват различаването на цветовете и усещането за допир до различни материи, хващането и хвърлянето. Пластмасовите топки помагат на бебето да разбере връзката на действие и последствие (хвърляне и падане, бутане и търкаляне). Като цяло, играта с топка е важна за развитието на общата моторика на малкото.
 
Музикалните играчки – те също развиват фината моторика (при натискането на бутоните за отделните звуци или мелодии), а също и разбирането за действие и последствие, както и подпомагат развитието на говора.
 
Много забавна игра за бебето е и пъхането и изваждането на различни предмети от кутия. То също така обича играчки с движещи се части като колелца,отварящи и затварящи се врати. Пластмасови автомобилчета, които детето може да бута на пода около себе си, са голямо забавление за него.
 
 
Консултант: д-р Величка Терзиева, педиатър и общопрактикуващ лекар в София
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.