Поздравления! Дойде ред и на най-специалния рожден ден – първия! Всички 12 месеца от живота на вашето бебе със сигурност са били време на прекрасни емоции, но и на много изпитания, изпълнени с безброй бебешки усмивки, както и с много майчини тревоги. 
 
От този момент детето ще започне сякаш още по-бързо да расте и да се променя. Със сигурност ви очакват много нови изненади. 
 

Ръст и тегло

На 12-месечна възраст повечето бебета са прибавили около 25 см към височината си и са удвоили или утроили теглото си от раждането. Размерът на мозъка също се е увеличил – сега той достига 60 % от размера, който ще придобие в зряла възраст и е удвоил обема си от раждането.
 

Какво умее 12-месечното бебе?

Някои деца ходят след подвижна опора, а други вече са направили своите първи самостоятелни стъпки. На този етап малкото разбира и се опитва да имитира речта на възрастните. Успява да произнесе отделни срички и прави опити да „говори”, като дори ръкомаха в опитите си да се изрази по-ясно. Вслушвайте се в бебешката реч и скоро можете да започнете да разпознавате отделни думички. 
 
Детето разбира, когато го помолите да донесе нещо или да извърши дадено просто действие. Ясно ще ви покаже, че знае какво искате от него, дори ако отказва да го направи. Когато се нуждае от нещо, съумява точно да ви обясни, като го посочи например, въпреки че още не може да говори. Някои деца успяват да кажат отделни думички като „мама”, „баба” или „не”. 
 
Продължавайте да разговаряте постоянно с детето, като често посочвате отделни предмети и ги назовавате. Насърчавайте опитите му да повтаря думичките след вас. 
 
Време е за избора на първите обувки. Не бързайте с покупката им – бебето първо трябва да се научи да ходи добре, а твърдите подметки забавят процеса. Единствените обувки, от които прохождащото дете се нуждае, трябва да са от мека кожа и с мека подметка, като целта е да запазят крачето топло. Бебето, което вече ходи уверено, има нужда от обувки, които да поддържат крачето стабилно. Не забравяйте, че на тази възраст е нормално бебешкото стъпало да е все още плоско. Това постепенно ще се промени с израстването на детето.
 

Поведение 


Детето на една година започва все по-активно да отстоява правото си да е по-самостоятелно, като същевременно все така има силна нужда да бъде защитено и обгрижвано. Иска да има повече контрол, но и в същото време да се чувства в безопасност. Това понякога създава сериозни проблеми на родителите, които не могат да разберат на какво се дължат честите гневни избухвания. 
 
В такива случаи не мислете, че бебето е разглезено. Или че причината за тези настроения е начинът, по който се грижите за него и го възпитавате. Това не е така. То просто има нужда от внимателен родител, който знае кога и как да поставя ограничения, важни за неговата сигурност. В същото време давайте възможност на детето да се справя само – например да отвори кутията, в която толкова много иска да надникне, или да промуши играчката през малкия отвор... Бъдете в готовност да овладеете емоциите на бебето, ако не успее да постигне желаната цел, като му помогнете или отвлечете вниманието му с друго занимание. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Истинската криза заради страха от изоставяне настъпва около първата годинка. Не забравяйте, че това е нормален период от детското развитие и също така признак, че между вас се е изградила здрава връзка и силна привързаност. За да улесните моментите на раздялата, не излизайте от вкъщи в моменти, когато детето е уморено, гладно, неспокойно. Създайте вашия личен и мил ритуал за раздяла – не се сбогувайте набързо и припряно, бъдете спокойна и му обяснете колко време няма да ви има у дома. Не се опитвайте да се измъкнете незабелязано – малкото ще се разстрои още повече. 
 

Здравето на бебето

Ако понякога ви се струва, че бебето постоянно страда от хрема, възпалено гърло, настинка, не изпадайте в паника. Около нас има стотици вируси и е напълно възможно малкото дете да боледува 6-8 пъти годишно. Някои мъничета се разболяват дори и повече. Простудите могат да доведат до ушни инфекции, да провокират възпаления на сливиците, бронхиолити и др. Често боледуващото бебе е по-заплашено от усложнения вследствие от вирусните инфекции. 
 
Тъй като вирусите се разпространяват по въздушно-капков път, а също и при докосване на замърсени повърхности, е много важно всички у дома често да мият ръцете си. Научете детето още от най-ранна възраст на този важен навик. През есенно-зимния период избягвайте да го водите на места, на които се събират големи групи хора (моловете са особено неподходящи за разходки на малки деца). 
 
Приемът на достатъчно течности, регулярният, достатъчен сън, балансираното хранене, разходките на чист въздух и добре организираната почивка са важни за добрата работа на имунната система на детето и за по-бързото му укрепване и възстановяване след боледуване.
 
За засилване на имунната система, особено при често боледуващи деца, е много подходящо и хомеопатичното лекарство Имунокинд. То е създадено за деца от 0 до 6 години, като педиатрите препоръчват неговия прием да започне още при първата вирусна инфекция в кърмаческа възраст, както и при повторни инфекции на горните дихателни пътища. В състава му влизат 3 калциеви съединения и серен йодид, благодарение на които организмът се справя по-ефективно с честите респираторни инфекции, съкращава продължителността на заболяванията. Препаратът защитава и лигавиците, което намалява риска от разболяване. Имунокинд е особено подходящ преди тръгване на ясла или градина, като е добре приемът му да започне най-късно месец преди това.
 
Консултант: д-р Величка Терзиева, педиатър и общопрактикуващ лекар в София
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.