Ръст и тегло

Средният ръст на 8-месечното бебе е около 70 см, а теглото - около 8,6 кг. Главата продължава да нараства с по-бавни темпове – с 0,5 см на месец.
 

Умения на бебето

На тази възраст детето вече седи напълно самостоятелно, изправя се, като се държи за неподвижна опора – рамката на креватчето например. Стойте точно зад него като допълнителна подкрепа, в случай, че загуби равновесие и започне да се клати.
 
Настоятелно се добира до играчка и има пръстово хващане. Хващането тип „пинсета” (използвайки палеца и показалеца) вече е много добре развито и вдигането на съвсем малки предмети не представлява никаква трудност за него. Бебето без проблем може да прехвърля предмет от едната в другата си ръка. Ако го попитате за дадена вещ, то я търси с поглед.
 
Започва да изразява емоциите си все по-осезателно. Може да показва своето вълнение чрез пляскане с ръце, да изпраща въздушни целувки на познати хора, за които се радва, че вижда или да маха с ръка за довиждане.
 
8-месечното бебе постепенно се научава да преценява и имитира настроения. Не е изключено вече да показва и първи признаци на съчувствие. Например, ако види плачещо бебе, е много вероятно то също да се разплаче.
 
На тази възраст зрението е почти толкова добро колкото на възрастен – то може да съзре нещо чак в другия край на стаята, да го посочи или да се опита да стигне до него. Ако имате дори най-малките притеснения относно зрението на вашето бебе или ви се струва, че едното му око е кривогледо, не отлагайте посещението при педиатъра или очния лекар.
 
Кърмачетата на 8-месечна възраст експериментират с гласни и съгласни звуци и понякога могат дори да ги свързват в думи. Обичат да подражават на говора на мама и татко, като някои от тях ясно произнасят отделни срички и в края на осмия месец вече казват „мама” и „тата”. Повечето бебета на тази възраст обаче все още продължават да бърборят на бебешки език. За да помогнете на вашето дете да развива речта си, е много важно да продължите да му говорите при всяка една възможност.
 
Вече може да разбира някои основни думи като „чао”, „мляко”, както и да изпълнява простички наставления като „кажи „чао”, „дай целувка”, „помахай за довиждане”.
 
Внимание! Между осмия и десетия месец бебето ще става все по-самостоятелно и ще започне да се придвижва. За някои мъничета пълзенето е вече усъвършенствана дейност, други тепърва започват да пълзят, трети се местят с ръце назад, някои се придвижват по дупе. А има и такива, които все още си седят най-спокойно и не показват никакъв признак на придвижване. Ако и вашето бебе е такова, не се притеснявайте. То ще започне да се придвижва, когато е готово за това. Освен това има и деца, които изобщо не пропълзяват, а направо прохождат.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Пълзенето е изключително важен етап от двигателното и психологическото развитие на бебето. То е умение, свързано с придобити вече сила и баланс в горната част на тялото, както и на възникнала увереност в собствените възможности.
 
Няма доказателства за това, че бебета, които не искат да пълзят на тази възраст, по-нататък ще изпитват трудности в развитието на други умения. Преди да се научи да пълзи, кърмачето първо трябва да умее да седи. След това да започне да поема голяма част от тежестта си върху ръцете си. Постепенно ще се научи да поставя крачета на колене. След като всичко това е изпълнено, ще мине време, прекарано в клатушкане напред и назад, преди един ден наистина да започне да пълзи, независимо в каква посока.
 
Няма как да го научите да го прави, но ето някои идеи как да му помогнете: 
  • Обличайте го в свободни и удобни за игра дрехи;
  • Оставяйте го да си играе на пода, на мека постелка или килим;
  • Поставяйте пред него играчки или други предмети, които представляват интерес за него. Сложете ги на достатъчно далечно разстояние, така ще го стимулирате да се придвижи към тях. Ако не може да ги стигне и настоява да му помогнете, не бързайте да му ги подавате;
  • Допълнително го стимулирайте да достигне до тях с пълзене, като му казвате, че предметът е съвсем близо, че го чака и че то самичко може да го стигне и взме. 
 

Безопасността на първо място


Новооткритата способност за придвижване ще помогне на бебето да продължи да опознава околната среда, но и ще го въведе в света на паданията и натъртванията, които са неразделна част от детството, и ще го изпрати пред немалко рискове и опасности. Уверете се напълно, че домът ви е обезопасен, защото когато кърмачето започне да пълзи, ще се изненадате колко бързо може да се придвижва.
 
Приберете на недостъпно за него място всякакви почистващи препарати, козметики, битови отрови, лекарства, преместете кошчето за боклук. Заключете чекмеджетата, особено тези в банята и кухнята. Премахнете или обезопасете всички чупливи предмети или нестабилни мебели, за да не паднат върху бебето. Ако в къщата ви има стълби, сложете от специалните прегради за врати, които ще му попречат да стигне до тях. Електрическите контакти задължително трябва да са обезопасени с предпазители. Добре е да преместите всякакви ниски мебели по-далече от прозорците, както и да монтирате заключалки. Веднъж щом започнат да се изправят сами, малчуганите бързо стават първокласни катерачи. Премахнете и всички малки предмети наоколо, включително парченца от играчки и монети, които кърмачето може да достигне и да постави в устата или носа си. Не го оставяйте без надзор! 
 
Консултант: д-р Величка Терзиева, педиатър и общопрактикуващ лекар в София
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.