Вече е минало достатъчно време от раждането на бебето, за да свикнете един с друг и да опознаете добре неговите нужди. Третият месец на пеленачето е преломен период от развитието му – и откъм умения, и откъм изграждането на навици, свързани със съня, храненето, игрите. Ето какво ви очаква през тези 4 седмици.     
 

Опознаване на околния свят

През този месец бебето все повече се приспособява към околната среда и започва все по-осъзнато да се интересува от това, което го заобикаля и се случва около него. Задоволявайте любопитството му - носете го на ръце, за да разглежда какво има наоколо, сложете бебешка играчка с огледала в креватчето му или застанете срещу огледалото в дома ви. То няма да осъзнае, че в него се отразява собствения му образ, но най-вероятно ще му хареса да се взира в отражението си. Обяснявайте му какво вижда – носа, очите, ръцете, главата. Давайте му да докосва предмети от различни материи като пластмасови, гумени и плюшени играчки, хавлиени кърпи, книги. 
 
Комуникацията с пеленачето продължава да бъде много важна част развитието му. Възползвайте се от всяка възможност да му говорите, пеете, четете, когато е будно. По този начин ще стимулирате развитието на речта и езиковите му умения. 
 

Тегло и ръст

Растежът на бебето продължава да бъде много интензивен. За първите 3 месеца то наддава на ръст до около 10 см (по около 2,5 - 3 см на месец), а на тегло - около 1,800 г над рожденото тегло
 

Основни умения 


През този месец мускулите на ръцете и краката на детето стават все по-развити. Ако го поставите да легне по корем, може да повдигне главата и гърдите си, да се подпре на лакти. Държи главата си изправена по-стабилно и продължително, има добра опора на краката си и не ги кръстосва.
 
Може да протяга ръцете си или да рита с крачетата. Бъдете много внимателни в този период. Не го оставяйте на леглото, дивана или повивалника без надзор. Винаги го обграждайте с нещо обезопасяващо или го придържайте с едната си ръка, когато е поставено на високо място, тъй като може да се претърколи в момент, в който най-малко очаквате.
 
В края на третия месец бебето реагира, когато чуе името си, както и на различни шумове, обръща главата си в посока на шума, разпознава членове на семейството си, проследява хора или предмети с очи, комуникира чрез все повече звуци – гукане, смях, бърборене (отвръщайте му по същия начин), оживява се, когато му говорите ласкаво – гука, движи енергично ръцете и краката си, протяга ръцете си, за да хване предмет, задържа за по-дълго време играчка, отваря и затваря ръцете си.
 

Масаж и гимнастика на бебето

Масажът продължава да бъде ежедневна част от грижите за пеленачето (подробности за масажа може да научите в темата "БЕБЕ: Растеж и развитие на бебето. II месец"). Препоръчително е да бъде съчетан с гимнастика.
 
Пасивна гимнастика. Разтворете ръцете на бебето встрани и ги кръстосайте пред гърдите. След това ги повдигнете нагоре и ги спуснете надолу край тялото. Сгънете краката към корема и разгънете обратно. Направете внимателно движения тип „каране на колело”, „тупаница” (стъпалата се тупкат последователно). 
 
Активна гимнастика. Поставете дланта под ходилата на бебето и то ще се изтласка напред (т. нар. „рефлекторно пълзене”). Задръжте го изправено на твърда повърхност и то ще се оттласква с крака. Сложете го да легне по корем и го повдигнете с две ръце, като запазите положението на тялото му.
 

Хигиена

Къпането продължава, както през предните два месеца. Ако бебето е момченце, обръщайте специално внимание на измиването на пениса му. Струпването на секрет около главичката му може да доведе до възпаление. Затова при всяко къпане издърпвайте леко и внимателно кожата около главичката на пениса и измивайте вътрешността с чиста вода. 
 

Имунизации

Съгласно Имунизационния календар на България имунизацията и реимунизацията срещу туберколоза, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, рубеола, морбили, паротит и хемофилус инфлуенце са задължителни. Много родители се притесняват от поставянето на ваксините, смятат, че са опасни, че няма смисъл от тяхното приложение.
 

Важно е да знаете

Ваксините имат имуногенни (създават имунитет), но непатогенни свойства, т. е. не могат да предизвикат заболяване. Важното е детето да се ваксинира, само когато е напълно здраво и не е било скоро в контакт с човек с инфекциозна болест. Задължително е преди имунизацията педиатърът да направи обстоен преглед на бебето, за да се увери, че то няма здравословни неразположения.
 
Няма гаранция за страничните ефекти след ваксинирането, но обикновено те са преходни, като могат да бъдат локални и общи. Сред най-честите локални странични реакции са зачервяване, оток, болка на мястото на убождане, повишаване на температурата  (до 38 градуса по Целзий),  раздразнителност и неспокойствие на детето. Те се появяват в рамките на 24 часа и следва да отшумят до 2 - 3 дни.
 

За какво да внимавате

След поставянето на ваксината е добре да сложите компрес с риванол върху убодения участък и да не къпете детето в деня на ваксинирането. Наблюдавайте го внимателно след имунизация. Ако вдигне температура над 38,3 градуса по Целзий, плаче в продължение на няколко часа без прекъсване, спи дълго и непробудно, поведението му е необичайно, има обриви по кожата и други притеснителни реакции, незабавно потърсете лекарска помощ.
NEWS_MORE_BOX
 
Съвети за по-добро понасяне на ваксината
 
За да бъде ваксината понесена по-леко и за да се избегнат страничните ефекти от нея, можете да използвате Шуслерови соли. 
Три седмици преди датата за ваксиниране започнете да давате на бебето по 3 таблетки дневно от сол №3 железен фосфат (има противотемпературен и противовъзпалителен ефект), сол №4 калиев хлорид (подпомага образуването на антитела срещу внесените чрез ваксината микроорганизми в тялото) и сол №10 натриев сулфат (осигурява бързото изчистване на отпадните продукти от ваксината). 
 
В деня на ваксинирането му дайте отново сол №3, този път по 1 таблетка 3 пъти на ден, за да не вдигне температура. От следващия ден, в продължение на 2 седмици, бебето трябва да приема по 2 таблетки два пъти дневно от сол №2 калциев фосфат (предотвратява алергична реакция) и сол №4. 
 
Ако бебето вдигне температура до 38 градуса по Целзий, можете да му дадете сол №3 (по 1 таблетка на всеки половин час, докато я свалите). При температура над 38,5 градуса добавете и Шуслерова сол №5 калиев фосфат – редувайте по 1 таблетка от двете соли през 30 минути. Ако сметнете за необходимо, дайте и температуропонижаващо лекарство и се свържете с лекар. 
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.