Колко трябва да наддава бебето? Достатъчно ли се храни? Правилно ли се развива? Тези въпроси силно вълнуват всяка майка непосредствено след раждането.
 

Какво е нужно да знаете:

Това е период на интензивен растеж, като новородените с по-ниско тегло се стремят да наддават по-бързо. Като цяло през първите седмици бебето покачва теглото си с около 150-200 г седмично. Всеки месец след раждането то пораства средно с около 2 см. Ще забележите, че главата му е относително голяма спрямо тялото (заема приблизително ¼ от дължината на тялото).


 

Бебето се храни достатъчно и се развива добре, ако:

 • Суче 8-10 пъти на денонощие;
 • Има нормален цвят на урината, както и достатъчно мокри/изцапани пелени на денонощие;
 • Наддава на тегло в рамките на нормата;
 • Обърнете внимание: ако липсва изхождане в рамките на 24 часа, трябва да се консултирате с педиатър.

Важно: от 20-тия ден през цялата първа година на бебето се дава витамин D по 1 капка дневно сутрин, на гладно, с цел профилактика на рахита.
 

Умения на бебето през първия месец

Движенията на новороденото са некоординирани, хаотични. То не може да държи главата си изправена или да се обръща само. Има вродени (безусловни) рефлекси, като:

 

 • Сукателен рефлекс - при подаване в устата му на биберон или пръст го захваща здраво с устни и започва сукателни движения;
 • Рефлекс на търсене с уста – при дразнене на ъгълчето на устата му бебето обръща глава към дразнителя, отваря устни, подава и езичето си в същата посока;
 • Рефлекс „Моро“ – стряскане при силен звук или рязко движение;
 • Рефлекс за хващане – здраво стискане на подаден в ръката му предмет;
 • Рефлекс на пълзене – сложено по корем бебето започва да прави движения, подобни на пълзене;
 • Защитен рефлекс – поставено по корем, бебето извърта глава встрани и се опитва да я повдигне, така че тялото да бъде в най-удобната поза за дишане.

Тези и други рефлекси подсигуряват на новороденото по-бързо приспособяване към новата среда.

 

Кърмачето има развити органи на вкуса и обоняние. Зрението му все още не е напълно развито, но между 15-ия и 30-ия ден вече успява да задържи погледа си за кратко върху неподвижен предмет, поставен наблизо.
 

Как да преодолеете коликите

Този често срещан проблем през първите седмици след раждането силно тревожи неопитните родители. Въпреки, че учените нямат единно мнение по въпроса, предполага се, че причините за появата им са свързани с незрялата храносмилателна система, която тепърва се развива.

 

Какви са симптомите:

 • Бебето плаче безутешно, присвива краченца към корема и изпуска газове;
 • Стомахчето му може да изглежда подуто, да има болезнени спазми;
 • Може да има проблеми с храносмилането или с повишено образуване на газове.


Какво е важно да знаете:

 

 • Възможно е бебето да е чувствително към някоя съставка на млякото (ако се храни с мляко за кърмачета);
 • Ако детето ви се храни добре, покачва теглото си в рамките на нормалното и е в добро общо здравословно състояние, няма причини за тревога.

Използвайте следните ефективни методи, за да го успокоите:

 • Увийте го в меко одеялце, носете го в ръце, люлейте го леко. Това му създава усещане за сигурност и спокойствие, както когато е било носено близо до сърцето на мама през бременността.
 • Направете нежен масаж и леко затоплете коремчето (например със затоплена възглавничка или кърпа). Или поставете бебето върху предмишницата си, като дланта ви е под коремчето му.
 • Опитайте с природни средства - чай за кърмачета против колики, а също и с хомеопатични лекарства, създадени специално за лечение на колики, каквото е Коликинд. Хомеопатичният препарат действа по-ефективно от симетикона върху всички неприятни симптоми – спира плача, регулира апетита, успокоява спазмите в стомаха и нормализира съня на новороденото. При остри симптоми се препоръчват по 3 капки през 1 час (до 6 пъти дневно). Продуктът е напълно безопасен и може да се дава профилактично още в първата седмица след раждането (3 пъти по 3 капки дневно).
 • Шуслеровата терапия също помага успешно за справяне с коликите. Приемът е 3 пъти дневно по 1 таблетка от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - успокоява спазмите и действа релаксиращо. Солта може да се дава на бебето, разтворена в малко вода в пластмасова лъжичка.

Често срещани кожни проблеми при новороденото

Бебешката кожа е нежна, с недобре развит повърхностен, предпазен слой, поради което е предразположена към изсъхване, раздразнения и възпаления.

 

За какво да внимавате:

 

 • Себореен дерматит – поява на люспички пърхот по скалпа и веждите. Ако е много силно изразено, това може да е признак за наличие на алергия.
 • Дерматит от пелени (подсичане) – възпаление и раздразнения в областта на гениталиите и седалището. За да се избегне появата му, са нужни редовна смяна на еднократните пелени (с внимателно измиване и подсушаване на засегната област), и нанасяне на подходящ крем за защита.
 • Бебешко акне – появата му е свързана с т. нар. адаптационен синдром, отшумява постепенно с поддържането на добра хигиена.
NEWS_MORE_BOX

 


Как се поддържа бебешкият тоалет

 • До падането на остатъка от пъпната връв е по-подходящо да се прави обтриване на тялото на новороденото с мокра гъба или хавлиена кърпа, напоени с топла вода. Зоната на пъпчето се почиства с памук със спиртен разтвор, след което се подсушава внимателно и се поръсва с антибиотична пудра.
 • Обичайно къпането се провежда 1 час преди вечерното хранене, в добре затоплено помещение. Използвайте подходяща хипоалергенна медицинска козметика. Температурата на водата трябва да е около 37° С. Последователно се измиват врата, гърдите, корема, ръцете, краката, гърба и главата. Очите се почистват навлажнен стерилен тампон от външния към вътрешния ъгъл.
 • Можете да къпете бебето по всяко време, което е удобно според вашия режим. Но топлата вода вечер помага на новороденото да се успокои. Добавете и нежен масаж с бебешко олио и вече имате вашия първи ритуал по приспиване.
 • При момченцата под кожата на пениса, а при момиченцата между големите срамни устни се събират секрети и се задържат бактерии. Затова хигиената в тази област е особено важна. Интимният тоалет при момченцата първоначално се извършва със стерилна марля, напоена с преварен студено пресован зехтин или с бебешко олио. При къпане пенисът се измива под течаща вода, а на по-късен етап (3-ти месец) започва леко издърпване на кожата (препуциума) до постепенното й отлепяне с времето. Ежедневното измиване се прави с вода. Не е необходимо да се използва сапун или друго измиващо средство! При момичетата тоалетът се извършва като зоната се почиства също със стерилна марля, напоена с преварен студено пресован зехтин или с бебешко олио. На по-късен етап гениталиите се измиват с вода и сапун.
 • При всяка смяна на еднократната пелена на детето почиствайте дупето и областта на гениталиите – най-добре е да се измиват под течаща вода.

 

*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.