През четвъртия месец развитието на бебето се ускорява. Освен че сетивата му значително се подобрят, то навлиза и в ранния етап от формирането на речта. При много пеленачета на тази възраст се появяват и първите симптоми на пробиване на първите млечни зъби. 
 

1. Ръст и тегло

През този период бебето пораства с още около 2 см и наддава средно с 600 грама. В края на четвъртия месец теглото му при раждането е почти удвоено.  
 

2. Масаж и гимнастика

Продължете да правите масаж и гимнастика, както през третия месец. Поставяйте бебето по корем, за да стимулирате нови умения. В следващите месеци му предстои да започне да се обръща самичко по гръб. 
 

3. Очите и зрението на бебето


Понякога очите на бебето изглеждат леко събрани, което е нормално. Но ако ви се струва, че те постоянно са в тази позиция или нещо друго в погледа му ви притеснява, се обърнете към специалист. Цветът на очите е все още неустановен и може да се промени до навършване на половин годинка.
 
Зрението на кърмачето все повече се развива. През този месец то започва да прави разлика между подобни ярки цветове. На този етап проявява предпочитания към ярките цветове. 
 

4. Умения на бебето

Пеленачето обръща глава по посока на звука. Може концентрирано да следва движещи се предмети с очи. Посяга, за да хване висящите над креватчето му играчки. Със сила свива и изпъва крачета. 
 
Започва да опознава собственото си тяло, с интерес разглежда и опипва ръцете си. Държи главичката си изправена стабилно и по-продължително без подкрепа, движи я във всички посоки. Оказва натиск с крачета, когато го държите изправено, усетило твърда повърхност. Започва да се завърта от гръб на корем. Когато лежи по корем, се повдига нагоре на лакти или имитира плуване - изправя си главата, рита и движи ръцете и краката си.
 
Разпознава познати лица и предмети от разстояние. Когато е будно, се усмихва, смее се с глас, пищи, гука, издава звуци, ако го закачате. Реагира на хората, с които често контактува и копира някои техни движения или мимики. Обича да си играе и да имитира звуците, които чува.
 
Започва да издава все повече тонове. Ако се заслушате по-внимателно в бърборенето му, е възможно да уловите, че произнася някои гласни и съгласни като “п” и „б”, когато е недоволно или нещастно, и „дж” и „к”, когато е щастливо.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
Светът е много интересно място за бебето и то ще иска да се оглежда колкото се може повече. Освен това обича да се гледа в огледалото. 
 

5. Първи признаци за поникващи зъбки

 • Обикновено първото млечно зъбче се появява около шестия месец на детето. Но този период варира при различните деца. Някои пеленачета се сдобиват със зъб още през третия месец, други – чак около първата годинка, а някои дори се раждат с изникнало зъбче. 
 • Най-често от 4-ия месец нататък се появяват първите признаци на никнене на млечните зъбки. Те включват:
 • Увеличава се слюнкоотделянето, бебето почти непрекъснато се плюнчи. Това може да продължи няколко седмици преди пробиването на зъбчето.
 • Възможно е да се появи червен обрив около устата, който е в резултат от слюнкоотделянето.
 • Венецът е подут, зачервен, болезнен.
 • Пъха ръчички, играчки и други предмети в устата си, за да успокои усещането за болка и сърбеж.
 • Става по-неспокойно и изнервено. Често това се случва посред нощ, може да проплаква насън или да се събужда с плач.
 • Отказва да яде, апетитът му значително намалява, храни се по-малко.
 • Има стомашно-чревно разстройство.
 • Температурата му може леко да се повиши – около 37,5 градуса.
 • Усеща болка в ушите, заради което често ги дърпа.
 • Бузите му могат да са горещи и зачервени. 
 
За облекчаване на неприятните усещания, свързани с появата на млечните зъбки, можете да използвате специално създадени гумени играчки  (пръстени, гризалки, чесалки). Някои от тях са произведени така, че да бъдат охлаждани в хладилник, преди да ги дадете на бебето. Студеното ще облекчи поне временно дискомфорта в устата на пеленачето. 
Можете също да правите масаж на венците с пръсти с лек натиск. Напомняме, че преди това ръцете трябва да са много добре измити, а ноктите - късо подрязани. Масажът може да стане и с мокра кърпа, изстудена в хладилника или специален накрайник, предлаган в бебешките магазини.
 
На пазара има редица фармацевтични продукти, създадени специално за този период. Геловете за облекчаване на болката при никнене на зъби водят до бързо, но кратковременно успокояване. Освен това те не могат да бъдат прилагани непрекъснато, както и да се използват от деца, предразположени към алергии. Затова, ако решите да използвате гел, се уверете, че е напълно безопасен за вашето бебе. 
 
Ефективно, напълно безопасно и подходящо за дълга употреба средство за помощ е комплексното хомеопатично лекарство Дентокинд. То е създадено специално за деца и може да се дава още от деня на раждането. Препаратът повлиява всички симптоми при никненето на зъбите - облекчава дискомфорта, справя се с подуването на венците и с температурата, намалява болката в ушите, повлиява диарията. Има противовъзпалително действие и стимулира имунната система. 
 
Дентокинд може да бъде използван не само в остро състояние при растеж на млечните зъби, но и като профилактично средство още преди началото на тяхното поникване. В острия период давайте по 1 таблетка на всеки час до 6 таблетки дневно, директно в устата или разтворени в малко вода. Когато състоянието се подобри, намалете приема на 3 пъти на ден по 1 таблетка. 
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.