Какво да очаквате от развитието на бебето през втория месец, какви нови умения ще придобие, как да заздравите още повече емоционалната и физическата връзка помежду си?
 

Тегло и ръст на бебето 

При всеки контролен преглед педиатърът ще измерва ръста и теглото на бебето, обиколката на главата и гърдите и ще записва тези данни в картона му. Добре е и вие да отбелязвате някъде тези цифри, за да можете да следите развитието на детето ви.
 
Лекарите използват специални формули, за да проверят как бебето наддава на тегло и ръст. За първите 6 месеца след раждането му формулата за изчисляване на теглото е: m 0 (масата при раждане) + N (месеци) х 600 г. Ако, например, при раждането бебето е тежало 3 кг., когато навърши 2 месеца трябва да тежи приблизително 4,200 г.
 
През втория месец обикновено бебето прибавя около 2-3 см към ръста си от първия месец. Формулата, по която педиатрите изчисляват височината на детето през първата една година, е: L 0 (ръст при раждане) + 2 х N (месецът, в който е бебето). Например височината на бебе, родено с ръст 52 см., в края на втория месец трябва да бъде 56 см.
 
Понякога тези цифри са причина за притеснение сред някои майки, особено ако са имали затруднения с кърменето. Те смятат, че не са осигурили достатъчно храна за новороденото. Ако се тревожите, че теглото на бебето е значително под или над препоръчителната норма, обсъдете проблема с вашия педиатър. Но също така помнете, че всички бебета са различни и растежът им е индивидуален. Вместо да следите дали наддаването на детето се движи точно според препоръчителните графики, по-добре се уверете дали то се храни добре и има ли достатъчно намокрени и изцапани пелени на ден. Ако отговорът е положителен, не би следвало да се притеснявате.
 

Умения на бебето през втория месец

Всяко бебе е уникално и се развива с различно темпо. Не се тревожете, ако забележите, че детето ви започва да прави някои неща по-рано или по-късно от някои свои връстници. През втория месец обикновено то придобива следните умения:
 
  • Може да държи главата си изправена, когато е взето на ръце;
  • Когато го поставите по корем, може за кратко да задържи главата си изправена
  • През периодите на бодърстване, които се увеличават до 6 часа на денонощие, то е спокойно;
  • Усмихва се, когато му говорите или го докоснете и може да ви следи с очи. Обръща внимание и на лицата около себе си;
  • Обръща главата си по посока на гласа ви и започва да комуникира с вас чрез гукане
  • Може да фокусира погледа си върху различни малки предмети (играчки, например) и да следи с очи движещ се пред него предмет;
  • Постепенно изправя тялото и крайниците, вече не държи ръцете си постоянно свити в юмруци;
  • Реагира на силни звуци чрез сепване, плач или притихване.  
 

Масажът на бебето


През втория месец е добре да започнете да правите масаж на бебето. Той е важен както за неговото емоционално развитие и съзряване, така и за заздравяване на връзката ви с него. Тази процедура ще ви помогне да разбирате по-добре нуждите на новороденото, а то ще се чувства в безопасност и обичано. Масажът стимулира имунната и храносмилателната системи, подобрява кръвообращението, подпомага развитието на самостоятелните движения и координацията на бебето.
 
Какво трябва да знаете: Масажът се извършва с поглаждане, размачкване, почукване и накрая завършва отново с поглаждане от пръстите към тялото на бебето, като се щади сърдечната област! Не се правят масажни движения върху ставите и гръбначния стълб, не се почуква в областта на корема и кръста. Всяко отделно действие от масажа се повтаря 4-5 пъти. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Кога е подходящото време за масаж: Най-подходящо е той да бъде направен между храненията, когато бебето не е нито прекалено сито, нито прекалено гладно (например, около час и половина след хранене). Добре е бебето да бъде будно и спокойно.  За много родители най-удобното време за масаж е след баня. Масажирането преди лягане ще помогне на детето да се успокои и релаксира след емоциите, натрупани през деня и да заспи по-лесно. 
 
Предварителна подготовка: Затоплете добре стаята, като първоначално температурата трябва да е 24-25 C и постепенно да намалява до 21-22 С. Пригответе мека постелка и кърпи, бебешко масажно олио, дрехи, с които да облечете бебето след процедурата. Ако в стаята не е достатъчно топло, може да не събличате изцяло бебето и да масажирате само гърдите, ръцете и краката.
 
Примерна схема за масажиране (добре е да я съгласувате с педиатър): Затоплете ръцете си и махнете всички бижута. Първо масажирайте ръцете, като започнете с поглаждане от дланта към рамото. Следват гърдите, като поглаждате от раменете към гърдите и обратно към раменете. Масажът на корема се прави с нежни кръгови движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка. Продължете с краката, като масажирате от глезена нагоре по крачето, след това дупето и гърба, като поглаждате от двете страни на гръбначния стълб в посока нагоре към раменете и надолу.
 
Ако усетите, че на бебето не му е приятно, прекратете масажа. А след процедурата го облечете внимателно и бавно, за да запазите усещането за спокойствие и релакс.
 

Защо плаче бебето? 

Нормално е новороденото да прекарва повече от 3 часа на денонощие в плач. То все още не може да говори и това е единственият начин да комуникира с околните.
 
В повечето случаи бебето плаче, защото е гладно. Коремчето му е много малко и дори да сте го хранили съвсем скоро, то бързо огладнява. Не се стремете непременно да спазвате графика за хранене, ако имате такъв, и да го залъгвате с чай или вода. Ако усетите, че е много гладно, по-добре го нахранете. В противен случай ще ви е нужно много време да го успокоите. 
 
Причина за бебешкия плаче може да бъде и някакъв дискомфорт – пълна пелена, неудобна дреха, прекалено висока или ниска температура в стаята. 
 
Често плачът е провокиран и от болка, дори и съвсем лека. Не забравяйте, че през втория месец бебето все още страда и от колики. Ако не можете да откриете източника на болката, опитайте се да успокоите бебето, като го гушнете и го полюлеете. 
 
Понякога бебето плаче, защото се чувства самотно. То се нуждае от много гушкане и физически контакт с вас, за да се чувства спокойно и уверено. Можете да го носите в слинг, например, за да бъде близо до вас, докато вършите своите задачи. 
 
Прекалено много светлина, шумове, игра, възрастни наоколо могат да превъзбудят детето и да го разстроят. За да го успокоите, го пренесете в по-спокойна, по-тъмна стая.
 
*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.