Бебетата имат различно отношение към банята – едни я обичат и се забавляват по време на къпане, докато за други това се оказва нетолкова приятно занимание и е съпроводено с плач и недоволство.

 

Така или иначе банята е една от важните дейности при отглеждането на детето и често тя се превръща в обичайния ритуал преди заспиването му.Кои са правилата, които трябва да се спазват при къпане на бебето?

  • Температура. Разбира се температурата на водата е най-важна. Тя трябва да бъде приятно топла, но не гореща. Препоръката е да се налее в коритото или ваната първо студена вода до определено ниво и след това към нея да се добави гореща. 

Задължително разбъркайте добре водата, за да няма участъци, които са прекалено горещи и други, които са прекалено студени.


Проверката на температурата може да стане или с термометър, или по усет. Има специални водни термометри, които са предназначени за тази цел, а има и корита с вградени термометри в тях. Необходимо е обаче известно технологично време, за да се измери точната температура на водата. Тя трябва да е между 37 и 38о С, което се доближава до нормалната телесна температура.

 

Другият начин за проверка, който е и по-бърз, е чрез потапяне на Вашия лакът във водата. Тогава не трябва да усещате водата нито гореща, нито студена.


Никога не поставяйте детето в коритото, докато водата все още тече, тъй като има риск температурата ѝ да се промени и това да предизвика неприятни и дори болезнени усещания за бебето.

 

  • Температура на въздуха. При къпане на бебето се препоръчва стаята да е с 2-3оС по-топла в сравнение с температурата на въздуха по време на сън (която трябва да е между 20 и 22о С). След изваждането от водата покрийте хубаво бебето с хавлия, включително и главичката му. След изваждането му от топлата вода въздухът в стаята е значително по-студен и това може да доведе до преохлаждане. 
  • Количество вода. При бебетата до 6-месечна възраст се препоръчва водата да е 8-10 см. Тъй като бебето все още не може да седи самостоятелно, могат да се използват специални подложки, върху които то да се постави легнало. Когато бебето започне да седи водата не трябва да е над хълбоците му.

Никога не оставяйте бебето самò в коритото или ваната, дори водата да Ви се струва малко. Достатъчни са само 5 см вода, за да се случи опасен инцидент. При такава ситуация бебето не може да се „бори”, не издава звук, посредством който да разберете, че е в опасност. 

 

  • Техниката. След като поставите бебето във водата може да го оставите за 1-2 минути да се позабавлява, ако разбира се това му е приятно. Играчки за баня също могат да се използват. След това започнете къпането с бавни и плавни движения. Измийте първо главата и лицето, след това надолу тялото и крайниците и накрая седалището. Задължително използвайте козметика, предназначена специално за бебета. Твърдите сапуни следва да се избягват особено в първите месеци, тъй като те изсушават кожата.

След баня подсушете добре кожата и я намажете с крем или олио. Олиото затопля повече кожата и се препоръчва при новородените, които все още са термолабилни. При по-големите деца може да се използва крем, като при нанасянето му може да се направи масаж на мускулатурата. Това трябва да става, когато бебето стане поне 4 килограма. Нежно масажирайте ръчичките, гръбчето, крачетата, така че да се подобри кръвообращението и да се стимулира развитието и укрепването на мускулатурата. 


След баня поставяйте детето известно време по корем, като през това време масажирате гръбчето му. Така се стимулира развитието на мускулатурата на гърба, която има основно значение за контрола на главата, самостоятелното седене, изправянето, обръщането.


Банята трябва да бъде приятно занимание, както за детето, така и за родителите. Затова, ако на бебето не му допада, опитайте се да намерите подход, посредством който да промените отношението му към банята – например превърнете преживяването в игра, като използвайте различни играчки.