Багажът, който е необходим в родилното отделение, е нещо изключително важно и повечето акушерки съветват бъдещите майки да го подготвят около месец преди термина си. Раждането е непредсказуем процес и той може да започне по всяко време на денонощието. Ако не са ви на разположение основните неща, необходими за постъпване в болницата както и за престоя, голяма е вероятността да забравите нещо. Нито на раждащата жена, нито на лекаря са необходими разпити за документи и санитарни принадлежности.

 

Какво ще сложите в чантата си преди постъпване в родилното отделение зависи от болницата, в която сте решили да раждате. За това е добре предварително да направите справка и да поискате информация какво се изисква от вас и какво е осигурено от лечебното заведение. Не е нобходимо да носите излишни неща, които ще ви бъдат подсигурени.


 

На първо място по важност са документите, които са необходими при постъпване. Проведете разговор с наблюдаващия АГ специалист и го попитайте какви документи и резултати от изследвания са ви необходими и кога трябва да ви ги дадат. Документите, които се изискват навсякъде са:
 

    • Направление номер 7 за хоспитализация;
    • Лична амбулаторна карта (за издаване на болничен лист);
    • Валидна лична карта (провете срока ѝ на валидност преди раждането);
    • Обменна карта (документ, издаван от следящия бременността специалист);
    • Изследвания за кръвна група, СПИН, Васерман и Хепатит Б;
    • При наличие на алергии – предварителна консултация и тестуване от алерголог.

 

Останалият багаж са вашите лични вещи и санитарни принадлежности. След раждането са ви необходими превръзки с висока абсорбируемост и удобно бельо. Можете да използвате както обикновено бельо, така и еднократно. Важно е да е по-голям размер, за да се чувствате комфортно. В много болници тези продукти се осигуряват и не е необходимо да ги имате в багажа си.

 

Не забравяйте да подготвите несесера си с тоалетни принадлежности като четка и паста за зъби, сапун, четка за коса и т.н. Вземете си и хавлия и чехли, подходящи за баня. Обикновено всички болници предоставят нощници, но ако смятате, че ще се чувствате по-комфортно, можете да си вземете и собствена. Не пропускате да вземете и телефона си заедно със захранващото устройство.

 

Добре е в родилното отделение да имате и помпа за изцеждане. Възможно е тя да не ви е необходима, но може да се наложи да я използвате. Силиконови протектори за зърна, попивателни тампони за кърма, ­крем при разранени зърна и лактогонен чай са част от пакета на успешната кърмачка. Добре е да си вземете и измивен препарат за детски съдове, ако се наложи да миете нещо за бебето.