Нервната система на бебето в първата една година от живота претърпява най-бурно развитие. Усъвършенстват се двигателната активност, координацията, паметта, обучителните способности и други.

 

В продължение на години учените изучават кои са факторите, влияещи върху развитието на нервната система.


 

А (attention) – внимание. Установено е, че ежедневното внимание от страна на родителите към детето е нещото, което има най-голямо значение за развитието на мозъка. Прекарвайте колкото се може повече време с него в различни занимания – игри, четене на приказки, песни, разходки и други.

 

B (breast milk) – кърма. Изследване на американски учени доказва, че деца, които са кърмени в продължение на поне 3 месеца имат от 20 до 30% повече бяло мозъчно вещество. То се състои от нервни влакна, обвити с миелин, имащи отношение към транспорта на нервните импулси. Установено е, че това има значение за развитието на речта, емоциите и паметта.

 

C (calming) – успокояване. Установено е, че успокояването на бебето, когато плаче, в първите три месеца от живота, има положителен ефект върху развитието на мозъка. Така детето се чувства сигурно. Когато бебето е неспокойно и плаче, се отделят стресови хормони (като кортизол), които нарушават растежа и развитието. Опитите за успокояване чрез докосване, люлеене, пеене и други (дори да са недотам неуспешни) доказано намаляват отделянето на стресови хормони.

 

D (doubling) – удвояване. Мозъкът на бебето удвоява своя размер през първата година от живота, а малкият мозък (церебелум), който има отношение за развитието на координацията и равновесието, утроява размера си. Това е свързано с голямото количество нови моторни умения, които детето придобива в рамките на първата година. Зрителната част от мозъчната кора също претърпява бурно развитие, което позволява на детето да вижда с двете очи (бинокулярно зрение) на около 4 месечна възраст.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Е (eye contact)зрителен контакт. Посредством зрителния контакт между Вас и бебето се осигурява на детето голямо количество нова информация, която бързоразвиващата му нервна система преработва.

 

F (focus) – фокусиране. Фокусирането на определена играчка или цветна книга позволява на детето да получава нова информация. Мозъкът се опитва да изгради връзки между това, което детето вижда, чува, усеща, докосва, вкусва. Така то постепенно създава причинно-следствени връзки.

 

G (grouping) – групиране. Установено е, че на около 10-11-месечна възраст детето има усет за качество и количество. То разбира кое е повече и кое по-малко. Така по време на игра, може да раздели червените от жълтите кубчета например или по-големите от по-малките играчки.

 

H (hearing) – слух. Още от раждането бебето може да разпознае гласът Ви, поради факта, че то го е чувало още по време на вътреутробното развитие. Слухът е много важно сетиво за детето. Посредством него, то установява кой влиза в стаята, кой си играе с него, кой го държи, въпреки, че в самото начало то не може ясно да различи лицето на човека. Установено е, че бебето разпознава и тона на гласа – дали е весел или разстроен.

 

(iron) – желязо. Желязото е особено необходимо за растежа не бебето. То е съставна част на хемоглобина, който изгражда червените кръвни клетки. Те снабдяват всички тъкани и органи с така необходимия за осъществяване на жизнените процеси кислород. Същото важи и за мозъка. Счита се, че бебето има запаси до около 6-месечна възраст, след което си набавя нужното желязо благодарение на захранването с пюрета и каши. При недоносените новородени може да се наложи прием на железен препарат в първите няколко месеца от живота.