Ася Демирева споделя, че има „най-прекрасната работа на Света“ - консултант е по кърмене. Както казва тя, общува с бебетата и техните майки в най-вълшебния момент от живота им - този на запознанството. За 14 години работа е присъствала на всякакви моменти - на първи срещи на бебетата с татковците им, на първо засукване след дни, а понякога и седмици опити, на първи осъзнати усмивки... „Млечният път (този на кърменето) понякога е осеян с препъни-камъчета, а моята работа е да се опитам да ги отстраня с помощ отстрана на майките. Защото бебетата знаят всичко (и рядко се нуждаят от специални насоки).“ Така определя работата си Ася и тези думи са част от визитката ѝ.
Притежава сертификат от Международния борд на консултантите по лактация, като доказателство за компетенциите. IBCLC е престижна абревиатура в глобален мащаб. Завършила е медицинско образование за лекарски асистент в Медицински университет - София. Ръководи Център за деца и родители "Слънчогледи".
Ася Демирева е един от най-популярните и обичани консултанти по кърмене, и не само консултант по кърмене, а и съветник в грижите за бебето. Ето защо в Световната седмица на кърмене тази година от Puls.bg потърсихме точно нея с няколко „бързи“ въпроси за кърменето...

 


 - Ася, какво е кърмата?


Физиологична течност. Бяла кръв. Нещото, което ни определя като вид - бозайници. Може да бъде наречена всякак. Иначе е прекрасна рецепта, която тялото на мама създава за всяко бебе. Уникална по своя състав и в същото време с константни блага, които полагат основите на здрава храносмилателна система. В близко бъдеще, когато успеем да разкрием още от тайните ѝ, може наистина да се превърне в течно злато... Знае ли човек?

 

 - А кърменето?


Кърменето е хранене. Нищо повече и нищо по-малко. Не обичам да го наричат "интимен акт". Скоро бях писала, че ако кърменето е интимен акт, то не знам каква връзка имате с кюфтетата си (да ме извинят вегетарианците). Всички бозайници изхранват малките си със собствено мляко. Това е. Така се оцелява. Има места по света, където кърменето все още е въпрос на оцеляване. И хората се справят чудесно.

 

 - Днес повече или по-малко кърмим? Кое е нормалното?


В България днес кърмим по-малко от преди 50 години... А преди 50 години са кърмили по-малко от преди 100 години. Така че тук кърмим все по-малко. И го считаме за все по-голямо „геройство“. Принципно да храниш детето си от гърдите си не е изкачване на Еверест. Въпреки че понякога изглежда по-трудно. Единственото, което е общо, е проявата на воля. Понякога на жените им е нужна твърде много воля и твърде много вяра в самите себе си, за да се справят. Сякаш сами си го превръщаме в предизвикателство. Но това е характерно за съвременното общество. Затова и се е появила нуждата от консултанти по кърмене. На някои хора им звучи твърде странно, често смешно... Но като се видим очи в гърди (по работа), им става ясно от къде идва необходимостта от  "консултанта по кърмене" и точно каква му е ролята.


Нормално би било, след като твърдим, че сме най-висши сред земните обитатели (никаква база няма за това, но темата е дълга), то поне да се грижим адекватно за здравето на поколението си, а не да слагаме личните си избори над тези на бебетата, които раждаме. Но човекът отдавна е доказал, че е извън "нормата".

 

 - Смяташ ли, че има някакъв процес, който би могъл да замени кърменето? 


Кърменето като хранене директно от гърда не би могло да бъде заменено. Има твърде много любов, която няма как да бъде синтетично добавена.

 

 - Трябва ли да има банки за кърма?


Трябва да има банки за кърма във всеки град! Трябва да имат достатъчно кадри и условия да приемат всяко количество кърма, да го изследват и съхраняват. Точно както са и кръвните центрове. Не бива да има условия за даряване на кърма, освен - здрава майка, непушачка и без медикаментозна терапия. Болна тема е това. Някога може и да ни се случи...

 

 - Има хранителни добавки, съдържащи кърма. Какво е отношението ти към тях? Какво още може да има?


Има хранителни добавки, съдържащи коластра от крава. Това не е кърма.
Скоро гледах добавка секреторен IgA (имуноглобулин А) от човешка коластра. Цената за 5 мг е 654 евро.
Мисля, че мнението ми стана ясно.


 - Колко време му е необходимо на бебето, за да се научи да суче?


Бебето идва на тази земя, можещо да суче. На майката ѝ отнема известно време, за да му признае това право Затова времето, което е необходимо, за да се „стиковат“, е различно.

 

 - Кой е най-трудният ти случай в практиката на консултант по кърмене? Как го реши? Може ли да има нерешени случаи?


Няма най-труден случай. Има бебета, с които ми се е налагало да работя с дни, докато се "закачат". (опровергавам си предходния отговор). Но в крайна сметка много зависи и в коя седмица е родено човечето. Разбира се, че има неуспешни случаи, но при тях винаги има причина, за да не се получат нещата.


За мен лично най-тежки са онези ситуации, в които майката няма възможност да произвежда пълното количество кърма за бебето. Тогава най-често ми се налага да обяснявам, че кърменето е чудесно, няма нужда да е на всяка цена, но всяка капка кърма има смисъл за бебето. И всяко усилие си струва.