Според ново проучване жени, които са били инфектирани от COVID-19, продължават да отделят антитела неутрализиращи вируса в кърмата си до 10 месеца след заболяването.

 

Освен много важната роля да предпазват новороденото, секретираните в млякото антитела могат да се използват за лечение на хора с тежко протичащ COVID-19 и по този начин да се предотврати влошаването на състоянието им.


 

Имуноглобулин G антителата (IgG) са тези, които се намират в кръвта и се повлияват при ваксинация. Малка част от тях могат да се открият в кърмата, но основният, който се намира там е секреторният имуноглобулин А (IgA). Той прилепва към лигавицата на дихателните и чревните пътища на бебетата, като помага да се блокира проникването на вируси и бактерии.

 

В предходни проучвания се коментира наличието на антитела срещу COVID-19 в кърмата, но информация за тяхното действие върху вируса нямаше и също не беше отбелязано,  колко време, след като жените са се сблъсквали с вируса, ги произвеждат.

 

Д-р Ребека Пауъл от болницата Mount Sinai в Ню Йорк ръководи изследване, което наблюдава антителата в кърмата. Тя и нейните колеги взимат проби от кърмата на 75 жени, които са се възстановили от COVID-19.

 

Резултатите им показват, че 88% от тези жени имат налични IgA антитела в кърмата, които в повечето случаи могат да неутрализират инфекцията, предизвикана от коронавируса.

 

При проследяването на кърмачките, учените наблюдават, че те продължават да секретират тези антитела до 10 месеца след срещата им с вируса.

 

Тъй като IgA се съдържат нормално в слюнката, дихателни, стомашно-чревни и други секрети, използването им за терапия на пациенти с тежки симптоми при COVID-19 може да бъде много успешно. Друга важна характеристика на IgA е неговата устойчивост на разграждащото ензимно действие и ролята му в слепването и отстраняването на бактериите.

 

Екипът на д-р Пауъл проверява за наличието на специфични антитела в кърмата и при ваксинирани пациенти. Те наблюдават 50 жени ваксинирани с Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson. Данните за ваксината на AstraZeneca все още не са изцяло описани.

 

При ваксинираните жени с Pfizer-BioNTech 87% имат специфични IgG антитела в кърмата и 51% IgA, при Moderna всички жени имат налични IgG антитела, а IgA се срещат при 71%, за Johnson & Johnson резултатите са - 31% IgG и 23% IgA.

 

Нивото на антителата, произведени от РНК-ваксините е по-високо в сравнение с тези синтезирани от другите. Тези по-високи нива в кръвта водят до повече антитела, които могат да преминат в кърмата. 

 

 

Източници:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/sep/27/antibodies-in-breast-milk-remain-for-10-months-after-covid-infection-study?fbclid=IwAR3HFKUiIyBmW9zDWC4cGyGvD62F1jP-sZfqffLw2nwRHTTJuHWziGynJ2s

https://www.newscientist.com/article/2237475-covid-19-news-antibodies-remain-in-breast-milk-months-after-infection/?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=2021-09-27-Covid-19-antibo&fbclid=IwAR0SFUiW6ArPyqZBTYCsKEx5VCEVcsj32p3-dx1L2FrS9IS5s_VA19qlDHg

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.21260794v1.full.pdf

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO