Проучване, направено от испански специалисти показва, че само 20% от жените пушачки се отказват от вредния навик по време на бременност.

 

Експертите напомнят, че тютюнопушенето е вредно както за майката, така и за психическото и физическото развитие на нероденото дете.

 

Предишни проучвания показват, че децата на майки, които пушат по време на бременността, са с повишен риск от развитие на психотични прояви в тинейджърска възраст.

 


Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социалнозначими заболявания каквито са онкологичните и сърдечносъдовите.


Никотинът е особено вреден за бременните жени. Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок. Изследванията сочат, че една от често срещаните причини за преждевременно раждане е пряко свързана с пушенето. Ако бебето се роди преди 37-та седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането. Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.


Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.


Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване.Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.


Въпреки неоспоримите вреди от цигарения дим, много малка част от бъдещите майки осъзнават реалните здравословни рискове за детето - цели 80 на сто от бременните жени продължават да пушат.


Експертите предупреждават, че особено неправилно е схващането, че жената трябва да се откаже от вредния навик само през периода на бременността. Много от жените отново започват да пушат след раждането, като пренебрегват пасивното тютюнопушене като рисков фактор за здравето на детето си. Вредните вещества, съдържащи се в цигарения дим са най-честата причина за хранителни и дихателни проблеми, имунни дори когнитивни нарушения при подрастващите.