Обривът от пелени или памперс дерматит е често срещано състояние в кърмаческа и ранна детска възраст. Дължи се на факта, че памперсът създава топла и влажна среда, което в комбинация с някои други фактори довежда до раздразнение на кожата. Дерматитът от пелени изглежда на външен вид като червени петънца по кожата точно под памперса.

 

Той може да се появи още в първите седмици след раждането, но най-често е във възрастта между 9 и 12 месеца. Тогава 9-35% от децата поне веднъж развиват памперс дерматит. Той се дължи на следните причини:


 • Раздразнение на кожата при досега й с урината и изпражненията;
 • Въвеждане в менюто на нови храни;
 • Чувствителна кожа;
 • Прекалено стегнати пелени;
 • Прием на антибиотици от бебето или от кърмещата го майка.

Какво може да направите, за да помогнете на детето?

1. Поддържайте кожата под пелената суха и чиста. Това е най-важната стъпка за недопускане развитие на памперс дерматит. Сменяйте пелената възможно най-скоро след изхождане по голяма нужда или на всеки два часа, ако няма изхождане.

 

2. Преди слагане на новата пелена кожата трябва да бъде напълно суха.

 

3. Оставяйте детето известно време без памперс, като го поставите на кърпа или непромокаем чаршаф. Така кожата на седалището ще може да „диша”.

 

4. Измивайте седалището с мек сапун или с кърпички, които не съдържат алкохол. Не търкайте прекалено силно кожата. Така ще избегнете раздразнението й.

 

5. При смяна на пелената, след подсушаване, нанасяйте успокояваща козметика. Препоръчват се кремове, съдържащи цинков оксид, които се нанасят равномерно и в плътен слой.

 

6. Не стягайте памперса прекалено много.

 

7. При обличане на детето, използвайте памучни дрехи. Така няма да се създаде допълнителна топлина или влага, които могат да благоприятстват развитието на памперс дерматита.

 

8. Понякога памперс дерматитът се развива при употребата на определен вид пелени. В тези случаи може да помогне смяната на марката или вида им. Определено употребата на пелени за многократна употреба не би помогнала при решаването на проблема. При тях кожата на детето е в непосредствен контакт с урината и изпражненията, което е основен рисков фактор за развитие на обрива.

 

Какво не трябва да правите?

 • Избягвайте употребата на омекотители и ароматизатори при пране и сушене на дрехите. Препоръчва се употребата на течен прах за пране, който да не съдържа алергени.
 • Не използвайте пудри при обработка на седалището на бебето. Те могат да инхалират прахообразната субстанция и това да доведе до увреждане на белите дробове.
 • Царевичното нишесте също не е подходящо за лечение или предпазване от памперс дерматит. То също е под формата на прах, който може да бъде вдишан от бебето. Освен това царевичното нишесте би могло да влоши обрива от пелени, ако той е предизвикан от Кандида (вид гъбичка).
NEWS_MORE_BOX

 

Кога да се свържете с лекуващия лекар на детето?

Въпреки, че обривът от пелени може да изглежда болезнен за детето и да му предизвиква дискомфорт, обикновено няма причина за притеснение. Ако обаче се появят признаци за инфекция, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар на детето. Симптоми за насложена инфекция са:

 • Повишена телесна температура;
 • Подуване;
 • Образуване на мехури;
 • Наличие на гной или секреция от обривните единици;
 • След изпълняване на указанията за лечение не се наблюдават признаци на подобрение или настъпва влошаване.

 

Ако обривът се задържи по-дълго време, може да се насложи вторична гъбична инфекция (най-често Кандида). В тези случаи кожата става силно зачервена, леко надигната над околната. Понякога обривът може да се разпространи към коремчето или бедрата на детето – сателитни лезии. При съмнение за гъбична инфекция могат да се предпишат антимикотични кремове, с които се третира локално кожата под памперса.