Когато в семейството се появи пъровото бебе, родителите се оказват изправени пред голямо предизвикателствто. Бебето през първата година е изключително зависимо от майката, а плачът е единствения начин за комуникация. С времето всеки родител се научава да разпознава плача на своето бебе и дори познава дали се дължи на болка, глад, дискомфорт или друг проблем. Но докато постигне толкова добра комуникация с бебето, всеки преминава през редица битови изпитания и безсънни нощи.


Добре е още от самото начало да следваме прост алгоритъм, особено в случаите, когато бебето плаче продължително и неутешимо.

1. Нахранете бебето!


Гладът е най-честата причина за бебешкия плач, особено при новородените. Колкото по-малки са бебетата, толкова по-често огладняват. Кърмачетата на кърма се хранят на поискване, което в началото може да означава 12 и повече пъти за денонощие, особено по време на растежен скок. Опитайте отново да накърмите бебето, дори да се е хранило скоро.


Ако бебето се храни с адаптирано мляко и спазвате препоръчителния дневен прием спрямо възрастта, то следва да е заситено за поне 2 часа след хранене. Ако при последното хранене не е изяло цялото предложено количество е възможно по-бързо да огладнее. Някои кърмачета изяждат по-малко количество, но се хранят на по-кратки интервали, като се съблюдава да има пауза минимум 2 часа между храненията.

2. Сменете пелените

Някои бебета стават особено раздразнителни, когато са с пълен памперс. Силен дискомфорт би могло да има, особено ако кожата е раздразнена и възпалена.
Пълните пелени, освен, че причиняват кожни раздразнения, предизвикват и особено стидено учещане. В първите седмици, след раждането памперсите често пропускат (комбинация от неопитното поставяне от родителите и лошо прилепване на пелената заради по-ниското тегло на бебето на този етап), мократа пелена и мокрите дрехи, често будят бебето или стават повод за неспокойствие.

3. Колики

Коликите са изключително неприятно явление, което се наблюдава основно през първото тримесечие. При здрави, нахранени, преобути бебета, внезапно се появява продължителен плач. Бебето присвива крачетата към коремчето силно стиска юмручета и се извива назад.


Причините за появата на коликите все още не са изяснени, разглеждат се като нормален етап в развитието и се предполага ролята на незрелите ензимни системи в храносмилането.


Трудно е да се успокои бебе с колики! Можете да опитате да го поставите в слинг, да масажирате коремчето внимателно с кръгови движения по часовниковата стрелка около пъпа и да загреете коремчето, като поставите топла кърпа. В аптеките се намират редица чайове с копър, мента и/или анасон, от които можете да предлагате ежедневно. С добър ефект е приложението на симетиконсъдържащи препарати (намаляват повърхностното напрежение на газовите мехурчета и спомага резорбирането им в червата) или лактаза (спомага за разграждането на въглехидратите и намалява количеството на ферментационните продукти).

 

4. Бебето иска да го подържите

Най-успокояващо за всяко бебе остава близкият физически контакт! Много често бебетата плачат защото искат да бъдат гушнати. Пеенето и успокоителното шепнене, както и фонов шум спомагат бебето да се успокои и разсея.


Новородените се чувстват най-комфортно в майчината прегръдка. Доказани са ползите и ефектът на директния контакт кожа до кожа, както за кърменето така и за понижаване нивото на стрес както при бебето, така и при майката.


С развитието на двигателни умения, бебетата стават все по-любопитни и особено около 6-тия месец, някои искат да са неотлъчно при всяко действие на възрастния. Тук на помощ идват слингът, може да се ползва още от раждането, и ергораниците, които се препоръчват след 3-тия месец.

 

Следва продължение...

Библиография:

1.Seven reasons babies cry and how to soothe them
Joanne, By Joanne Lewsley, Medically reviewed by Harriet Gibbs, Health visitor 
2.National health service: Soothing a crying baby