Плачещото бебе безспорно е един от най-стресиращите моменти за родителите. Различни причини могат да доведат до часове плач, неспокойствие и дъгли безсънни нощи.

 

Ето защо бебето може да плаче през нощта:1. Гладно е. Това е първото нещо, за което се мисли, когато детето се разплаче. Бебето има големи енергийни нужди за осигуряване на бързия растеж и метаболизъм. От друга страна, стомахчето му е малко и то трябва да се храни по-често. При кърмените бебета това става на 2-3 часа, а при хранените с адаптирано мляко може да се случва по-рядко – на около 3-4 часа. Това е така, защото кърмата се усвоява по-бързо. За това, ако бебето се разплаче през нощта, първо проверете дали не е гладно.


2. Болки в коремчето/колики. Причината за коликите все още не е установена напълно. Те обаче се наблюдават много често във възрастта между 1 и 3 месеца. Проявяват се обикновено вечер и в малките часове на нощта и могат сериозно да нарушат съня не само на детето, но и на родителите. Призаци, че бебето може да плаче в резултат от колики, са: присвиване на крачетата, изпускане на газове, оживена перисталтика („къркорене” на коремчето). Терапевтичното повлияване на коликите е с недоказан ефект, главно поради все още неизяснената етиология. Има някои проучвания за пробиотиците, препаратите със симетикон и други, но ефектът им е несигурен.


3. Никнене на зъби. Това настъпва около шестия месец, но може да се случи, както по-рано, така и по-късно. Бебето е неспокойно, поставя различни предмети в устата си, дъвче ги, търка си венците. В този период е възможно да има леко повишена температура. Оплакванията спират с пробиването на зъбите. Ако бебето е много неспокойно, може да му дадете обезболяващо средство – парацетамол или ибупрофен или да използвате локални средства. С тях се мажат венците, имат обезболяващ и противовъзпалителен ефект.

 
4. Смяна на памперса. Някои бебета започват да плачат веднага след като се изходят, с което показват, че памперсът трябва да им се смени. Изпражненията имат по-кисело рН и дразнят нежната бебешка кожа. В някои случаи това може да е причина за развитие на дерматит от пелени, кожата се зачервява и става болезнена при допир. 


5. Студено му е. Правилото е бебето да е облечено с един слой дрехи повече. През нощта то трябва да е завито с памучна завивка (в зависимост от сезона), а температурата в стаята да се поддържа около 20оС. По-вероятно е бебето да плаче, когато му е студено, отколкото като му е топло. Може да проверите температурния му комфорт, като докоснете вратлето – то трябва да е топло, но не изпотено – тогава температурата е подходяща.


6. Търси близост. В тъмната стая бебето може да иска да се „увери”, че не е само. Близостта с родителите е много важна и показва изграждането на добра връзка. 


7. Преумора. Ако през деня бебето е било в непозната за него обстановка, с непознати хора, то е възприело прекалено много информация, която нервната му система не може да преработи. То става превъзбудено и въпреки, че е уморено, не може да заспи. Тук трябва малко търпение отстрана на родителите, осигуряване на спокойна, тиха среда в позната за бебето обстановка. 


8. Заболяване. Прекаленото раздразнение, неспокойствие и силен плач будят тревоги у родителите дали бебето не се разболява. Измерете температурата на бебето. Ако са налице и други признаци на заболяване – хрема, кашлица, затруднено дишане, дърпане на ушите, повръщане, диария, е необходимо да се консултирате с лекар. 

 

При плачещо бебе трябва на първо място да запазите спокойствие и самообладание. Детето усеща Вашата несигурност и това потенцира още повече раздразнението му.

 

Ако бебето плаче прекалено дълго, а Вие усещате, че сте на границата на търпението си и може несъзнателно да го нараните, веднага го оставете и се обадете за помощ. При силно разклащане на бебето в опит да спрете плача, може да нанесете непоправими вреди и тежки дългосрочни последици. Вижте „Синдром на раздрусаното бебе”.