Захранването от една страна е нов и вълнуваш период от живота на бебето, но от друга страна поражда куп въпроси и изправя родителите пред редица предизвикателства.

 

В хода на захранването всеки разчита на различни източници на информация, като тяхната достоверност значително варира. Най-адекватна оценка и водещи препоръки за захранването, следва да се осигурят от проследяващия личен лекар на детето. Междувременно, родителите започват да търсят информация в интернет и дори разчитат на мнението на непознати хора по форумите, които множество различни решения. Най-често всеки споделя индивидуалния си опит и лична история, но това не винаги отговаря на индивидуалния случай и дори понякога може да навреди, особено за деца с подлежащи заболявания.


1. Консултациите по форуми и пренебрегването съветите на педиатъра са сред най-честите, грешки, които родителите допускат

Въпросите започват още в началото. Родителите понякога се оказват много нетърпеливи и започват захранването твърде рано или твърде късно. Оптималния период за захранване е между 4 и 6 навършени месеца. Предлагането на сокове, подсладители, боза, кисело мляко и др. различно от кърма или адаптирано мляко също е захранване.

2. Твърде ранното или твърде късно въвеждане на храните има своите негативни последствия

С предлагането на първите захранващи храни родителите понякога са нетърпеливи и не спазват препоръчутелните срокове за въвеждане. Първата захранваща храна се предлага в постепенно нарастващи количества за 7 дни, след като е въведена дадена хранителна група, всеки нов продукт може да се предлага за период от 5 дни. За появата на реакция понякога са необходими повече от 72 часа. Бързото въвеждане на няколко храни пречи да се определи, конкретно към кой продукт е установената реакция.

3. Много често родителите предлагат новите храни за твърде кратки периоди, понякога дори само 2 дни.

4. Понякога се комбинират 2 и повече нови продукта.

5. Често се оказва, че не се чете съдържанието на етикета отзад, а се родителите се ориентират само по предните надписи.


Когато детето се захранва изцяло с промишлени храни, т.нар“бурканчета“, се оказва че това не е достатъчно, защото много често на предния етикет са изписани основните съставки, но в съдържанието се включват и различно количество вода, нишесте, други плодове или зеленчуци в различни количества. Всичко това трябва да се има предвид, когато се съставя менюто за целия ден. Това се отнася и за заготовките с месо, повечето не са 100% месо.

6. Твърде рано се спира млечното хранене

Един от основните проблеми при ранното захранване е бързото преустановяване на естественото хранене. По време на захранването, някои родители бързо заместват цели хранения, дори когато кърмачето все още не е готово. Децата на кърма, се дохранват след всяко хранене до 1- годишна възраст, а кърменето остава на поискване. При децата на адаптирано мляко, може да се осъществява дохранване след всяко хранене до края на първата година.

7. От друга страна в някои случаи се детето получава преходно мляко твърде дълго време

С наближаването на 1-вата годинка, в менюто на бебето постепенно може да се въведе пълноценно краве мляко. Това важи за всички здрави деца, без алергии! Първоначално кравето мляко се използва в печива, след което в кремове и съответно след 1 година като самостоятелна напитка. Някои родители, дълго време предлагат преходни адаптирани млека, до 2, 3 и повече години. Не се препоръчва дългия прием на преходно мляко, тъй като то съдържа по-голямо количество захари.


По време на захранването детето трябва да се научи да дъвче, както и да се храни само. На 8-месечна възраст можете да предложите първата храна която не е гладко пасирана. За България е широко разпространенено въвеждането на попара със сухар и сирене. Постепенно следва всичката храна, която предлагате да се намачква с вилица, а след първата година може да съдържа и по-големи парченца, които лесно се дъвчат. Около 10-месечна възраст, може да дадете на бебето лъжица, за да започне да прави първите опити за самостоятелно хранене(това е дълъг процес).

8. Значително се забавя с предлагането на храна с малки парченца, както и процеса по приучаване към самостоятелно хранене.

Всички препоръки и „правила“ по време на захранването, целят да осигурят плавен и успешен преход към самостоятелното и разнообразно хранене на детето. Така наречените „грешки по време на захранването“, са просто разминавания с официалните препоръки и не бива да тревожат никой родител. Ако детето се развива нормално, наддава добре на тегло и е здраво, то вероятно нямате никакъв повод за притеснение. Всичко това може да оцени отново най – добре личния лекар на детето.

 

Библиография:

1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3. https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf