Учреди се фондация, която ще работи в помощ на недоносените бебета и техните родители. „Нашите недоносени деца” цели да подпомогне майките на недоносените бебета да получават адекватна и навременна помощ. Фондацията е член на „Български пациентски форум” и се финансира от дарения и собствени средства на учредителите.

„Около 7000 недоносени бебета се раждат всяка година в България, а тенденцията е броят им да расте”, коментира Нина Николова, председател на фондацията. „Това на практика са около 10% от всички новородени в страната. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България”, добавя тя.

По думите й проблемът е актуален за целия свят. Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания, които засягат нервната система, зрителни или слухови проблеми.


Основно мото на фондацията (ФННД) е „По-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно със спокойни и информирани родители“.

В своята дейност Фондация „Нашите недоносени деца” залага на професионална женска консултация, която да следи развитието на бременността и възможните усложнения, както и на осигуряването на обективна и подробна информация относно състоянието на детето след преждевременното раждане.

 


Фондацията ще насърчава и майките да съхраняват и поддържат лактацията си, а впоследствие и да кърмят проблемните деца. Кауза на фондацията ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения (отделения за проблемни новородени), вместо захранването с адаптирани млека. От структурата ще работят и за насърчаването на контакта между родителите и бебето, ще работят за въвеждането на кенгуру-грижата (препоръчана от Световната здравна организация).


Сред намеренията на учредителите е и осигуряването на психологическа подкрепа за родителите, оптимална помощ и въвеждане на програми за ранна интервенция в цялата страна. В рамките на тези програми всеки родител и всяко дете ще могат да се срещат с терапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, консултанти по кърмене и да получат професионална помощ, за да се развият недоносените деца пълноценно.

NEWS_MORE_BOX

 

„Има преживявания, при които личната болка се превръща в мисия, а мъката и изплаканите сълзи - в двигател на значими каузи. Преждевременното раждане се оказва именно такова преживяване” споделя Надежда Дренска, една от създателките на фондацията, като обяснява подбудите си да помага на родители в беда.

 

Тя ражда своята дъщеря София 51 дни по-рано от предвиденото, детето тежи 1440 грама, прекарва 17 дни на апаратно дишане, 56 дни в кувьоз, 3 месеца в болница и претърпява редица усложнения. Зад тези цифри се крие ужасът на Надя, която, без информация какво се случва и без надежда, се бори за спасяването на дъщеря си. Чудото се случва и днес София е напълно здрава. Но Надя се просълзява при мисълта, че всяка година хиляди майки в България преживяват същото и решава да им помогне със създаването на Фондация „Нашите недоносени деца”.

 

„В повечето случаи родителите са неподготвени за това, което се случва, и нямат никаква представа какво да очакват, какви са шансовете на бебето и т.н.”, коментира Надежда. „Подготвяме и информационни брошури, които да се раздават на родителите веднага след преждевременното раждане, както и след изписването на бебето. Съвместно с Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ предвиждаме и табла, които касаят запазването и поддържането на лактацията в периода на раздяла между майката и бебето, както и възможностите за кърмене на недоносено бебе. Таблата ще бъдат разпространени в неонатологичните отделения в цялата страна”, разказа още Дренска.