Повръщането при бебетата на възраст до 1 година може да е симптом на редица различни състояния и заболявания. Обикновено то е изява на подлежащ проблем, изискващ уточняване и съответно провеждане на лечение. Ето някои от причините, които довеждат до повръщане:

 

1. Проблеми при храненето


  • На първо място това е гастроезофагеалният рефлукс. Той се характеризира с връщане на мляко от стомаха през хранопровода до устната кухина, известно време след нахранването. Рефлуксът е физиологичен, когато количеството на върнатото мляко е малко и не довежда до развитие на други симптоми, като кашлица, бронхообструктивни епизоди, намален апетит, раздразнителност, загуба на тегло. Рефлуксът обикновено се „израства”, когато започне захранването на детето.
  • В по-редки случаи повръщането може да е изява на алергия към белтъка на кравето мляко. По-често срещана е при деца, които се хранят с адаптирани млека, базирани на протеините на кравето мляко (на практика това са почти всички млека, предлагани на пазара). Други симптоми могат да са: обриви, по-редки изхождания, примесени с кръв и слуз, бронхообструктивни епизоди, раздразнителност, намален апетит и други. Алергията към белтъка на кравето мляко изисква преминаване към хранене със специализирани формули, съдържащи хидролизати на протеините, към които се е развила алергията. Ако детето е на естествено хранене, е необходимо майката да спазва определен хранителен режим с избягване консумация на млечни продукти – сирене, кисело и прясно мляко, кашкавал, извара и други.

 

2. Вирусна или бактериална инфекция

 

Вирусните гастроентерити най-често започват с повръщане, неспокойствие, леко повишена температура, болки в корема. След няколко часа до няколко дни обикновено се появява и диария. В повечето случаи лечението е симптоматично, като най-важно е осигуряването на оптимална рехидратация на детето – със специализирани перорални рехидратиращи разтвори и спазване на диетичен режим.

 

Инфекциите, засягащи дихателната система, също могат да протекат с повръщане. В тези случаи обаче не повръщането е водещият симптом, а кашлица, хрема, повишена температура, затруднено дишане и други. Повръщането настъпва поради дразнене на рецептори в областта на носоглътката и фаринкса от стичащия се секрет от горните дихателни пътища. Тъй като децата не могат да отхрачват, те поглъщат секретите, което може също да предизвика повръщане. Това е начин на организма да се освободи от тях.

 

3. Менингит

 

При вирусния и бактериалния менингит повръщането често е един от основните симптоми. В тези случаи то е обилно, „на фонтан” и обикновено не довежда до облекчение. Общото състояние на детето е увредено, то е силно отпаднало, дразни се от светлина и шум, има повишена температура, болки във врата, възможно е и появата на гърчове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. В резултат от плач

 

Продължителният плач също може да доведе до повръщане. Причината е в стичането на секрети от носа към фаринкса и дразнене на рецепторите, разположени там. При афективно-респираторен пристъп или т.нар. захласване детето също може да повърне, често обилно, „на фонтан”.

 

5. Чревна непроходимост

 

Повръщането може да е признак на наличие на „стоп” по хода на храносмилателната система. Това може да бъде в резултат от чревна инвагинация – когато една част от черво „навлезе” в по-долен отдел на червото. Коремът е балониран, обикновено липсват изхождания и са налице болки, които постепенно се засилват. Общото състояние на детето е увредено, често то е много неспокойно и плаче.

 

6. Пилорна стеноза

 

Заболяването настъпва обикновено между втората и четвъртата седмица и засяга по-често момчетата. Характеризира се със стесняване и уплътняване на пилора, който представлява изходът на стомаха. В резултат от това приетата храна не може да премине към долните отдели на стомашно-чревния тракт и детето я повръща. Повръщането е обилно, „на фонтан”, като детето връща цялото количество приета храна. Състоянието изисква провеждане на спешна хирургична интервенция.