При малка част от новородените и сред повечето от кърмачетата до 3-месечна възраст се срещат особени белезникави или жълтеникави люспи по скалпа, наречени млечни крусти. Често са повод за притеснение сред родителите, но са напълно безобидни и не изискват специфично лечение. Отминават напълно спонтанно до края на първата година.

1. Какво представляват млечните крусти?

Наричат се още „бебешка кал“ или млечни корички. Намират се по скалпа, предимно по окосмената част на главата, като в някои случаи може да са разпространени и по челото, веждите, ушите и гениталиите.Те са напълно безобидни, не сърбят и не причиняват никакъв дискомфорт на бебето.


Установяват се при 10% от новородените - на възраст до 1месец, разпространението им достига своя пик около 3 месена възраст, когато са засегнати до 70% от кърмачетата. До 12-месечна възраст, се наблюдават едва при 7% от децата.

2. Какво води до образуването им?

Причините за появата им не са напълно изяснени. Описват се, като инфантилен себореен дерматит и не са заразни. Появата им не зависи нито от измивните средства които родителите използват, нито от честотата на къпане.


Една от хипотезите за възникването е свързана с вторичното влияние на циркулиращите майчини хормони, което води до свръхактивност на мастните жлези. Те от своя страна произвеждат себум, който задържа естествено отпадналите клетки от повърхностния рогов слой на кожата. Нарушава се физиологичната десквамация и се образуват плаки. В някои случаи се наслагва въздействието на дрожди (M.globosa и M.restricta, са установени при около 80% от всички изследвани пациенти).

3. Как да различим млечните крусти?

Кожата на скалпа изглежда мазна, като могат да се наблюдават белезникави или жълтеникави люспи. С времето, по време на баня или при докосване, люспите започват постепенно да отпадат.


На места може да се наблюдава лека промяна в цвета на кожата. Изключително рядко е възможно на места да настъпи загуба на коса, която се очаква в последствие да порастне отново.


За поставянето на диагнозата е достатъчен единствено оглед. Картината е много типична, не се налага провеждането на допълнителни изследвания.


Млечните крусти не налагат медицинска терапия. Обичайно изчезват спонтанно до края на първата година.

4. Какво можем да направим у дома?

  • Измивайте косата с мек бебешки шампоан веднъж дневно;
  • Ако млечните крусти са много, образуват плаки и обхващат обширни участъци от скалпа, няколко часа преди баня можете да нанесете минерално олио. След това измийте както обикновено с шампоан и срешете с мека четка, за да отстраните изпадалите крусти;
  • В аптеките могат да се открият редица продукти, които спомагат редуцирането до пълното им отстраняване. При нанасянето им следете стриктно указанията за употреба;
  • По лекарска преценка е възможно да се приложат кортикостероидни кремове с ниска концентрация или антимикотичен шампоан, с 2% ketokonazole. Не прибягвайте до самостоятелната им употреба, тъй като лесно се резорбират през бебешката кожа и могат да бъдат токсични!

5. Какво да не правим?

  • Не прилагайте шампоани против пърхот за възрастни, особено съдържащи салицилова киселина(аспирин) или производни!
  • Не се опитвайте да ги отлющите с ръка нокът или по друг механичен начин, тъй като е твърде вероятно да травмирате нежната кожа. Това води до сериозен риск от инфекции;
  • Избягвайте алергизиращи олеа или кремове.