Кърменето е полезно както за бебето, така и за майката, но какво се случва, когато в гърдите не се образува достатъчно кърма? Най-важното е да не изпадаме в паника, тъй като стресът може да намали кърмата така, както нищо друго. След това можем да приложим някои методи, с чиято помощ да стимулираме лактацията...
 

1. Кърмене

Това е основният начин да подпомогнем образуването на кърма. Затова следва да сложим бебето на едната, след това и на другата гърда. Дори и да усещаме, че няма кърма, е без значение. Самият процес на сучене подпомага формирането ѝ. 
 

2. Да кърмим кожа до кожа

Когато кърмим, следва да отстраним блузата и сутиена, както и да свалим пелената на бебето. За да не ни е студено, можем да се завием с одеяло. Когато кожата ни се допира с тази на бебето, това е от полза не само за укрепване на връзката между него и майка, но и стимулира синтеза на хормони, които имат отношение с образуването на кърма
 

3. Да не се придържаме към определен график


Ако имаме недостиг на кърма, не бива да се опитваме да се вместим в определен график за кърмене на бебето и да мислим колко време то е прекарало на всяка гърда. В случая е важно да кърмим бебето колкото е възможно по-дълго. 
NEWS_MORE_BOX
 

4. Да бъдем спокойни

По време на проучвания става ясно, че, когато майките са спокойни, в действителност се образуват по-големи количества кърма. Затова, да се наместим в удобен стол, да си пуснем релаксираща музика, да приготвим напитка и просто да се насладим на кърменето. 
 
Повече полезни съвети за стимулиране на лактацията можем да научим от видеото...