Плачът е едно от най-честите дейности, които изпълнява бебето. Това е начинът то да изрази своята емоция, несъгласието си с нещо, да покаже, че изпитва дискомфорт или че има нужда от нещо. Причините за плач могат да са многобройни. Често самият плач е различен и родителите постепенно се научават да го разпознават.

 

Те могат да включват:


 

Към първа част от материала…

 

7. Твърде му е топло или студено

 

Бебетата по-често реагират негативно, когато им е прекалено студено, а не когато им е топло. Много често при преобличане, смяна на пелените, къпане, кърмачето става неспокойно и плаче. Причината е, че му е студено поради все още несъвършената терморегулация. Новороденото обича да е завито и да му е топло, но не прекалено топло. Правилото е, че то трябва да е облечено с един слой повече дрехи от Вас.

 

8. Изпитва болка

 

Бебето може да плаче в резултат от болка, причинена от едва забележимо нещо. Например това може да е конец на чорап, врязал се между пръстите. Затова при продължителен плач, когато сте потърсили лекарска помощ, детето трябва да бъде прегледано обстойно, за да не се изпусне такава причина за болка. Някои кърмачета реагират негативно, когато се облекат с прекалено стегнати дрехи или такива с изкуствени материи. Смяната на дрехите с по-комфортни води бързо до преустановяване на плача.

 

9. Болка от никнене на зъби

 

Никненето на зъбите или дентиция може да бъде много болезнено преживяване за детето. Все пак отделните деца преминват по различен начин през този физиологичен процес – при едни той протича почти незабелязано, докато други стават доста неспокойни няколко дена преди пробиването на зъбчето.

 

Процесът започва около 6-месечна възраст. Известно време преди появата на зъба (около 2-3 дена) венците се подуват, стават болезнени, детето става неспокойно, апетитът му намалява. В този период е възможно да повиши и температура. С пробива на зъбчето тези оплаквания бързо отшумяват и детето отново е в добро общо състояние.

 

10. Иска малко почивка и по-малко забавляния

 

Понякога всички нови ситуации и преживявания идват прекалено много за детето. Звуците, светлините, говорът, прехвърлянето от ръце на ръце могат да го изнервят и направят неспокойно. Плачът в тези случаи е начин то да покаже, че иска малко почивка от всичко това. Ако детето е неспокойно по тази причина прбвайте да го полюлеете на спокойствие, а ако е по-голямо, просто отидете на някое тихо място, където то може да си почине от външните стимулации.

 

NEWS_MORE_BOX

 

11. Иска повече забавления

 

Обикновено бебето е много любопитно и иска да опознава непрекъснато света. Ако му е станало прекалено скучно да стои на едно място, в затворено помещение, то може да стане неспокойно. В този случаи то иска да покаже, че е време за разнообразяване на остановката.

 

12. Не се чувства добре

 

Ако сте проверили всички останали причини за плач при бебето и сте направили необходимото, за да го успокоите, но въпреки всичко то продължава да плаче, тогава може да се касае за промяна в здравословното му състояние. Проверете телесната му температура. Това става чрез електронен термометър, като на тази възраст е необходимо тя да се измери ректално. От получената стойност се изважда 0,5 оС.

 

Плачът при болестно състояние е различен от останалите. В тези случаи е желателно да се консултирате с лекар, за да може да оцени навреме състоянието му и при необходимост да се вземат съответните мерки.

 

Бебето има собствено мнение, което обаче трудно може да изрази. Плачът е един от начините то да покаже своето недоволство или дискомфорт. Родителите разпознават отделните видове плач и са в състояние да успокоят детето. Те най-добре могат да разберат от какво има нужда то във всеки един момент.