Бебето плаче – определено това е кошмар за родителите, особено в самото начало. Плачът е основното средство за комуникация на бебето, с което то показва, че нещо не е наред и търси Вашето внимание. Причините могат да са най-различни – глад, колики, нужда от внимание, нужда от сън и други.


Към първа част от материала...


5. Некомфортна температура на околната среда


Бебето може да плаче, защото му е прекалено горещо или прекалено студено. Така например то „недоволства“, когато го съблечете за баня или за смяна на пелената. Новородените обичат по-топлия микроклимат, но не прекалено горещия. Като цяло е по-вероятно бебето да се разплаче, защото му е студено, отколкото защото му е прекалено топло. Затова прегряването може да настъпи по-лесно, без родителите да разберат, защото бебето не ги „алармира“. Препоръчителната температура в стаята е около 22о С, а по време на сън – и по-ниска – около 20о С. Правилото е, че те трябва да са облечени с един слой дрехи повече от Вас. 


6. Изпитва болка

Плачът е единственият начин за бебето да съобщи, че нещо го боли. Това може да е нещо трудно забележимо – например завит косъм около пръст на кара или ръката или част от облеклото, което му създава дискомфорт. Затова, когато едно бебе плаче без на пръв погледвидима причина, е добре да се съблече и да се огледа внимателно цялото тяло. Добре е да се измери и телесната температура. В кърмаческа възраст е най-добре това да става ректално, като за нормални се считат стойности между 36,5 оС и 37,5 о С. Обикновено плачът, който е породен от болка или дискомфорт е по-различен и се разпознава от родителите. 
 
Ако забележите нещо необичайно, бебето продължава да плаче или имате някакви съмнения за подлежащ здравословен проблем, е добре д азаведете детето на преглед при лекар. 


7. Никнене на зъби

Никненето на зъби е болезнен процес, тъй като венците се „подуват“ и напрягат, а всяко ново зъбче ги натиска в опит да ги пробие. При някои бебета процесът е по-болезнен, отколкото при други и те плачат значително повече. Това се случва някъде между 4-ти и 7-ми месец. Признаци, че бебето плаче заради зъбите, са: поставянето в устата на различни предмети и усиленото им дъвчене в опит да се облекчи раздразнението, „набъбването“ на венците, обилното слюноотделяне, нощният плач. 


Трудно може да се помогне на бебето в тези моменти. На пазара има разнообразие от медикаменти – хомеопатични продукти и гелово за локално приложение, които могат да доведат до временно облекчаване на раздразнението. Ако бебето е много неспокойно, може да му дадете еднократно обезболяващо средство – парацетамол или ибупрофен в зависимост от възрастта и килограмите. 


8. Спи му се

Бебетата имат по-голяма нужда от сън в сравнение с възрастните. Особено новородените прекарват 80% от времето в сън и се събуждат предимно за хранене. С течение на времето нуждата от сън намалява, но все пак бебето се нуждае от 2-4 дремки през деня в зависимост от възрастта. Пропускането на времето за сън може да доведе до свръхвъзбудимост и раздразнителност у детето и то да започне да плаче продължително. Заспиването обикновено е по-трудно и в началото то може да се пробужда по-лесно. 


Добре е, когато детето има вече изграден режим, той да се спазва (доколкото това е възможно), за да се избегне свръхвъзбудимостта и да се осигури достатъчно време за почивка и спокойствие, от което то се нуждае. 


9. Смяна на памперса

Някои бебета алармират веднага след като са се изходили и започват да плачат. Причината е, че урината и изпражненията са с по-кисело рН и дразнят кожата. Смяната на памперса в тези случаи довежда до преустановяване на плача. 


10. Има нужда от оригване

Ако бебето плаче непосредствено след нахранване, може да е поради необходимост да се оригне. Причината е, че по време на хранене детето поема различно количество въздух, което раздува стомахчето и предизвиква болка. 


Ако бебето продължава да плаче, въпреки че сте проверили и изключили възможните причини, може да има друг повод за раздразнението му. Детето усеща много добре Вашата несигурност и притеснение и това може да доведе до още по-голямо раздразнение. Затова се опитайте да запазите самообладание, бебето трябва да усети сигурност и спокойствие у Вас и тогава и то ще бъде спокойно.